Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще търси престъпление при смяната на собствеността на руската църква 


Централният вход на руската църква в София остана заключен след 21 септември.
Централният вход на руската църква в София остана заключен след 21 септември.

Софийската градска прокуратура (СГП) е възложила на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) да направи проверка дали при смяната на собствеността на руската църква в София има данни за извършено престъпление.

Сигнал в тази посока подадоха по-рано в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Ивайло Мирчев от “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ), както и Делян Пеевски то ДПС.

Междувременно проверка на Свободна Европа в държавния архив показа, че земята под църквата е била дарена от общината на Русия още през 19-и век.

Последва кратък брифинг на зам. градският прокурор Христо Кръстев, който каза, че въпросът с храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” има два аспекта - юридически и канонически. Той подчерта, че прокуратурата няма как да се произнесе кой има право да извършва обреди в руската църква.

“В хода на проверката следва да бъдат установени факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на православния храм. В тази връзка ще бъдат изискани документи от агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от Българската православна църква”, каза още обвинителят.

По думите му, ако бъдат установени данни за документно или друго престъпление, извършено от дипломат, прокуратурата няма да може да предприеме действия.

Руската църква беше затворена през миналата седмица, след като българските власти екстрадираха архимандрит Васиан, който служеше в него. Той беше обявен от ДАНС за "заплаха за националната сигурност".

Освен Васиан, който е представител на Московската патриаршия в София, бяха екстрадирани и още двама свещеници, които имат беларуско гражданство.

Случаят породи въпроса за собствеността на храма. Проверка на Свободна Европа показва, че сградата принадлежи на Русия, но управлението ѝ е под шапката на Българската православна църква (БПЦ). В понеделник българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат богослуженията в храма.

Междувременно руската посланичка Елеонора Митрофанова заяви, че чака указания от Руската православна църква как да действа по случая, а премиерът Николай Денков призова църквата да бъде отворена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG