Връзки за достъпност

Извънредни новини

Митрофанова чака указания от Москва за руската църква в София. Денков настоява храмът да отвори


Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова.
Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова.

Посолството на Москва ще предприеме действия по отношение на руската църква "Свети Николай Чудотворец" в София в координация с Руската православна църква. Това каза руският посланик Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

Църквата трябва да бъде отворена, организацията става от страна на Българската православна църква, заяви междувременно премиерът Николай Денков.

Храмът е затворен от няколко дни, след като българските власти екстрадираха архимандрит Васиан, който служеше в него. Той беше обявен от ДАНС за "заплаха за националната сигурност".

Освен Васиан, който е представител на Московската патриаршия в София, бяха екстрадирани и още двама свещеници, които имат беларуско гражданство.

Случаят породи въпроса за собствеността на "Свети Николай Чудотворец", както и за това кой има право да затваря храма. Проверка на Свободна Европа показва, че сградата принадлежи на Русия, но управлението ѝ като храм е на Българската православна църква (БПЦ).

В понеделник българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат богослуженията в храма.

Заповедта е издадена и в качеството му на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът. Неофит е информирал патриарха на Русия Кирил и очаква от руското посолството в България да отвори църквата.

"Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. В момента не сме информирани, че патриарх Кирил е получил писмото на патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква", каза Митрофанова.

Патриархът създаде необходимата организация, за да осигури свещенослужители, които могат да проведат съответните дейности, припомни във вторник Денков.

"Нотариалният акт за църквата е издаден през 1997 г., но тепърва предстои да се анализира как стои юридически въпросът със собствеността. Би трябвало да е на реципрочна основа – на българската църква в Москва и на руската църква в София. Това е въпрос, който тепърва ще се дискутира", каза премиерът.

По думите му София не е гонила свещеници, а "хора, които са работили срещу националните интереси на България". Според Денков става въпрос за "стандартна процедура".

Премиерът каза още, че в доклада на ДАНС по случая има достатъчно основания изгонените да не бъдат допускани обратно в България следващите пет години.

"Доста от информацията, която видях, е за предишни години. Въпросът кога е трябвало да се реагира е отворен. Ще имаме разговор с председателя на ДАНС, той в момента е командировка в чужбина. Когато се върне, този разговор ще бъде проведен", добави Денков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата, застъпвайки позицията на премиера, че руската църква трябва да бъде отворена и достъпна за граждани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG