Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Жреческа колегия на диктатора Путин". Как български свещеници са били изгонени от руската църква


проф. Калин Янакиев
проф. Калин Янакиев

Наистина ли е храм руската църква в София? Наскоро България изгони оттам трима свещенослужители - един руснак и двама беларуси. Каза, че те заплашват националната сигурност. Но в тази църква е протекла и една друга история, не по-малко странна. Какво е ставало там преди десетина години?

От 2011 до 2013 г. "Св. Николай Чудотворец" буквално се преобръща наопаки: изгонени са български свещеници, които са заменени с руски, после са прогонени и българите, които ходят там на църква. В храма се появяват хора с вид на мутри, които притискат вярващите. За няколко месеца църквата се превръща в "изцяло руска".

Тази история разказа проф. Калин Янакиев в "Студио България" на Свободна Европа. Той е бил един от онези енориаши, прогонени от храма.

Църквата "Свети Николай Чудотворец" често е наричана "руската църква". Тя се намира в центъра на София и е построена преди повече от век като храм до тогавашното руско посолство.

На 21 септември 2023 г. двама нейни свещеници и един служител - един руснак и двама беларуси - бяха изгонени от България заради заплаха за националната сигурност. Единият от тях е предстоятелят архимандрит Васиан (Змеев). Руското посолство определи действията по експулсиране на тримата служители като "груби, фрапантни действия" и "богохулство".

Веднага след това Русия заключи църквата "Св. Николай Чудотворец" и сега в нея не могат да влязат новите назначени свещеници. Сградата и земята под нея са руска собственост, но храмът е под юрисдикцията на Българската православна църква (БПЦ). Това е така, защото има разлика между светските и каноничните закони.

Този случай привлече вниманието и възкреси една забравена история - как преди около 10 години енорията въстава срещу тогавашния руски игумен Филип Василцев.

По онова време в храма се появяват мъже, които правят впечатление с външния си вид и притесняват енориашите. Българските свещеници, които до онзи момент служат в църквата, са принудени да напуснат. Част от миряните също.

Ето какво разказа за онези събития преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Калин Янакиев, който гостува в Студио България на Свободна Европа.

Най-важното от интервюто

  • "Това беше периодът, в който очевидно беше получено нареждане от руската патриаршия, руската църква най-сетне да се превърне в оазис само от руснаци и по тази причина българите, които ходехме там от години, трябваше да бъдем прогонени. Започна се с прогонване на българските свещеници".
  • "Това бяха мутри. Това бяха руски мутри, които тогава имаха за задача да ни изгонят, а след това каква работа са вършили, аз не мога да знам. Но нашите служби трябва да знаят".
  • "След обявяването на войната [на Русия срещу Украйна] аз не бих стъпил в руска църква и след превръщането на руската църква [в София] в жреческа колегия на диктатора Путин".
  • "Единият от изгонените сега – [Евгений] Павелчук. В своята биография, преди идването си, се е занимавал изключително и само с това - в Беларус той е създавал паравоенни организации с деца. Обучавани са в православно благочестие, но и в ръкопашен бой и в някакви военни действия".
  • "Нашите власти, нашите специални служби, могат ли да проспят такова нещо! В момента Русия води война на няколкостотин километра от нас. Изпращат ни тук свещеник, който има в биографията изключително и само това – създаване на паравоенни организации около църквата".
  • "Изгоненият Васиан (Змеев) има, преди да дойде в България, история на типично ченге, което държат здраво".
  • "Преди година бяха изгонени 70 руски дипломати и нямаше такъв скандал, какъвто сега. Когато изгониха двама свещеници и един служител към руската църква обаче - невероятен гняв. Най-вероятно, защото тези хора са вършили важна за руската държава дейност тук".

Как са били изгонени българските свещеници

В началото на 2012 г. енориашите на руската църква изпращат молба до патриарх Максим да съдейства за незабавното отзоваване на предстоятеля на руското подворие игумен Филип. Писмото е подписано от над 100 души - руснаци и българи, пише тогава сайтът dveri.bg.

Според тях игумен Филип разрушава живота в храма. „Това беше периодът, в който очевидно беше получено нареждане от руската патриаршия, руската църква най-сетне да се превърне в оазис само от руснаци и по тази причина българите, които ходехме там от години, трябваше да бъдем прогонени. Започна се с прогонване на българските свещеници“, каза проф. Калин Янакиев.

През септември 2012 г. към руската църква е сформирана казашка организация. Тя е руски вариант на общества като рицари и тамплиери. „Тогавашният игумен Филип Василцев създаде и благослови паравоенна организация "Казашкая станица". Това бяха корпулентни мъже, които имаха за задача да стоят зад гърба, моя например и на други от разбунтувалите се енориаши, за да ги респектират“.

Проф. Янакиев каза, че според православието вярващите не бива да бъдат делени по етнос. „[Но] тогава всички там трябваше да бъдат само руснаци“, каза проф. Янакиев. Според него трябва да се провери дали тази паравоенна организация все още съществува. По думите му „единият от изгонените сега – [Евгений] Павелчук, преди идването си се е занимавал изключително и само с това. В Беларус той е създавал паравоенни организации с деца. Обучавани са в православно "благочестие, но и в ръкопашен бой и в някакви военни действия".

Има ли руско влияние в БПЦ

Според проф. Янакиев „отношението на БПЦ към това представителство на руската православна църква тук е безкрайно проблематично“. Той обяснява това със статута на подворие, който има руската църква в България. „Силно съмнително е дали тези хора [руските свещеници] въобще могат да извършват религиозна дейност, освен с разрешението на българския патриарх, който е и софийски митрополит“, каза проф. Янакиев. По думите „в този смисъл изявлението на руския патриарх, че той ще назначи, той ще отвори, той ще благоволи, са в противоречие със законовото положение“.

Проф. Янакиев каза, че след началото на войната на Русия срещу Украйна „наблюдатели установяват, че руската държава е започнала да действа посредством своите църкви по цял свят“. Според него това не е неестествено, „защото възможността да действа чрез бизнесмени, чрез дипломати, след масираните санкции, става все по-трудно и по-трудно. Поради тази причина тя започва да действа чрез свещеници“.

По думите на проф. Янакиев повечето от теориите на съвременна Русия „силно мистически оцветени. От Русия идват всички конспиративни теории, които се разпространяват в България“. Те са свързани със западните държави, т.нар. джендър идеология. Термин, който не съществува и няма научно обяснение. „Влезлите в църквата през последните години, особено млади хора, са силно индоктринирани от тези теории. Повечето от тези хора са страстни русофили. Те не могат да слушат аргументи въобще. Като се каже, че Русия е агресор, че тя върши зверства – няма такова нещо. Те не вярват в това“, каза проф. Янакиев.

Той каза, че при изгонването на 70 руски дипломати от България не е имало такава реакция от страна на руските власти. „Сега, когато изгониха двама свещеници и един служител към руската църква обаче [се надигна] невероятен гняв. Най-вероятно, защото тези хора са вършили важна за руската държава дейност тук“, каза проф Янакиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG