Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посолството на Русия не затвори в 12 часа. Митрофанова ще повдигне въпроса "безотлагателно" пред Москва


Руската посланичка Елеонора Митрофанова
Руската посланичка Елеонора Митрофанова

Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова ще поиска от властите в Москва да затвори посолството в България. „Възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва“, написа Митрофанова във Фейсбук.

Изявлението й е по повод улиматума, който постави на българското правителство в четвъртък. Тя връчи нота в Министерството на външните работи, “с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства”.

Премиерът в оставка Кирил Петков категорично отхвърли искането на Митрофанова. „Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12:00 часа на обяд“, каза Петков в изявление.

Безпрецедентното решение за намаляване на служителите в руското дипломатическо представителство беше обявено от Петков във вторник вечерта.

То провокира разрив между досегашните коалиционни партньори от “Продължаваме промяната” (ПП) и БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова постави ултиматум, че партията ѝ няма да преговаря за ново правителство с ПП, ако Петков продължава да бъде предложението за министър-председател.

От „Продължаваме промяната“ приеха това условие и номинираха сегашният вицепремиер Асен Василев, а БСП обявиха, че се връщат в преговорите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG