Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва образува дело за атаката срещу съветския паметник в София. "Възраждане" призова за дебат


Ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин
Ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин

Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин е разпоредил да бъде образувано наказателно дело за атаката срещу Паметника на Съветската армия в София, извършена в четвъртък вечерта от футболни фенове.

Бастрикин е възложил на главното следствено управление “да разследва съвместно с министерството на външните работи на Русия факта на оскверняване на паметника, издигнат в чест на съветските воини освободители в София”, се казва в съобщение на институцията, цитирано от руската държавна агенция ТАСС.

Целта на руското разследване е да бъдат “взети мерки по установяването на самоличността на лицата, отговорни за извършването на това престъпление” и да бъде “изготвена наказателно-правна оценка”.

Как точно ще бъдат издирвани лицата, както и по силата на какви правомощия, не се уточнява. Преди ден българското МВР съобщи, че по случая са задържани четирима млади мъже. Образувани са и две дела - за хулиганство и кражба, тъй като жена от палатковия лагер се оплака, че ѝ е открадната чантата.

Съветският паметник беше атакуван от двайсетина привърженици на столичния ПФК “Левски”, който по-рано в четвъртък игра квалификационна среща от европейския турнир Лига на конференциите.

Футболните фенове счупиха с чук плочата в основата на фасадата на монумента, написаха със спрей “Искаме български паметник” и хвърлиха няколко запалени факли по палатковия лагер, издигнат в защита на паметника.

В петък последваха гневни реакции от Мая Манолова от “Левицата”, която е сред организаторите на палатковия лагер, от лидерите на проруските “Възраждане” и БСП - Костадин Костадинов и Корнелия Нинова, както и от руското посолство.

Костадинов нарече феновете на “Левски” “дегенерати” и “еничари”, което предизвика реакция на Националния клуб на привържениците на отбора. Оттам предупредиха лидер на “Възраждане”, че изказването му “далеч не е полезно за политическата кариера, а и за здравето”.

По този повод кандидатът за кмет на София от “Възраждане” Деян Николов даде брифинг пред медиите в събота пред съветския паметник. Той каза, че лидерът му не се е обърнал към всички фенове на “Левски”, а само към малка група от тях, която според него е извършила престъпление.

Николов призова за спокойно разрешаване на спора около Паметника на Съветската армия чрез дебат за неговото бъдеще. От “Възраждане” настояват да не се допуска “насилието да бъде инструментът, с който този въпрос да бъде решен”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG