Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ирландия разследва български кораб с кокаин за 21 млн. евро на борда


Кораб на "Параходство Български Морски Флот" АД. Снимката е илюстративна.
Кораб на "Параходство Български Морски Флот" АД. Снимката е илюстративна.

Властите в Ирландия са открили кокаин на стойност около 21 млн. евро на борда на кораба "Верила", който е собственост на българската компания "Параходство Български морски флот" (БМФ). Това съобщи ирландската национална телевизия RTE в сряда.

В четвъртък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди информацията, като посочи, че екипажът на "Верила" се състои от 17 български граждани и един украинец. Те към момента са задържани. Министърката на външните работи Мария Габриел каза още, че външното министерство на България е поискало информация по случая, но не разполага с достатъчно данни, тъй като тече разследване.

По думите на Калин Стоянов властите в Ирландия са открили около 500 кг кокаин на борда на кораба.

По-рано RTE съобщи, че те са били скрити в бала. Тя е била допълнена с помощно средство, което ѝ позволява да плава на повърхността, а към нея е прикрепен и GPS маяк. Това е известен метод за доставяне на дрога, като балата се хвърля зад борда, а друг кораб или катер я открива по GPS сигнала и я прибира, посочва RTE.

Корабът е плавал от Канада под малтийски флаг и е пристигнал в пристанището Фойнс в Ирландия във вторник. Там властите са извършили проверка по подозрение за трафик на наркотици.

Пред БТА капитан Александър Калчев, директор на БМФ, потвърди, че по неофициална информация на компанията в момента се води разследване с подозрение за трафик на наркотици.

По думите му обаче БМФ още не е официално уведомена от ирландските власти за проверката.

"Ако е вярно, това представлява сериозно нарушение на процедурите на компанията и престъпление", каза Калчев .

Ирландската RTE съобщи, че проверките на борда на кораба продължават.

"Параходство Български морски флот" беше приватизирано през 2008 г. от "Кей Джи Маритайм Шипинг", чийто мажоритарен собственик е "Адванс Пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

През последните седмици друг кораб на БМФ - "Руен", беше нападнат в Арабско море край йеменския остров Сокотра.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG