Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е революционен". ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС приеха на първо четене бюджета за 2023 г.


Асен Василев
Асен Василев

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавен бюджет за 2023 г., изготвен от министерството на финансите. Това стана в сряда с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. От "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" (ИТН) гласуваха против.

Това се случи, след като приемането на бюджет за 2023 г. беше отлагано два пъти, като вместо това беше удължаван този за 2022 г. Това стана на фона на сложната политическа ситуация в страната и на двукратни предсрочни избори - през октомври миналата година и през април.

"Този бюджет не е революционен, но няма как и да бъде, при условие че се приема в средата на годината и ще работи 5 месеца", каза в сряда министърът на финансите Асен Василев.

"Истинският дебат за това как България да продължи напред трябва да се състои в бюджет 2024 г.", добави той.

По думите му сегашният бюджет продължава "политиките и добрите практики, започнали последните няколко години". В него е предвиден дефицит в размер от 3%, за да бъде спазен критерият за влизане в еврозоната. Не са предвидени вдигане на данъците и орязване на социалните разходи.

Проектът обаче допуска възможни забавяния на траншовете по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), който България договори с Европейската комисия.

Минималната работна заплата е разчетена при 780 лв., а в средносрочен план от 1 януари 2024 г. тя ще се изчислява като 50% от средното възнаграждение за страната.

По-рано в сряда ръководствата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещнаха, за да обсъдят бюджета, като след края на разговорите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията му ще подкрепи проекта на първо четене, но ще направи предложения за промени между първо и второ четене. Предложенията ще са за увеличение на доходите на полицаи, пожарникари и социални работници.

Борисов не каза откъде според него трябва да се отрежат разходи, за да се дадат тези допълнителни средства.

"Това е работа на финансовия министър и на премиера", каза лидерът на ГЕРБ.

По-късно по време на парламентарните дебати Теменужка Петкова от ГЕРБ коментира, че проектът не решава нито един сериозен проблем, и критикува заложената средногодишна инфлация от 7-8%.

От ДПС пък казаха, че ще подкрепят проекта само с цел да се стабилизира страната и публичните финанси.

От своя страна от БСП, "Възраждане" и ИТН отправиха редица критики. Лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини Асен Василев, че изготвеният от министерството му проект е далече от тезата му за "лява политика с десни мерки". От партията разкритикуваха и свеждането на бюджетния дефицит до 3%, което според тях се прави за сметка на повече социални разходи и е само заради приемането на България в еврозоната, което е несигурно.

В отговор Георги Ганев от ПП-ДБ каза, че 3%-ият дефицит не е фиксация на правителството, нито е само заради еврозоната, а е изискване от Закона за публичните финанси.

По-рано тази година служебното правителство на Гълъб Донев предложи проект на бюджет за 2023 г. с 6,4% дефицит - над два пъти повече от условието за влизане в еврозоната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG