Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жители на Цалапица протестират в София след убийството на 24-годишен мъж


Протестиращи пред Съдебната палата, 12 август
Протестиращи пред Съдебната палата, 12 август

Жители на пловдивското село Цалапица се събраха в събота на протест пред сградата на Съдебната палата в София с настояване за бърз и справедлив процес срещу замесените в случая с убийството на 24-годишния Димитър Малинов.

Той изчезна на 20 юли, а седмица по-късно беше съобщено, че е бил убит и трупът му е намерен заровен под строителни отпадъци край селото.

Основен заподозрян по случая е 30-годишният Рангел Бизюрев, който се предполага, че е успял да избяга в Германия, където живее баща му. Срещу него беше издадена европейска заповед за арест, но все още няма информация да е открит.

По случая бяха задържани 19-годишните близнаци от Цалапица Борислав и Валентин Динкови, обвинени за укриването на трупа на Малинов.

Протестът в събота се провежда под надслов „Справедливост за Митко“. „Искаме справедливи наказания за убийството на моя син“, каза Атанаска Бакалова, майка на жертвата. Протестиращите настояват за наказания „доживотен затвор“ за всички, свързани с убийството на младия мъж.

Това е поредната акция на жителите на Цалапица, след като протести вече се проведоха в Пловдив и Стамболийски. Протестиращите настояват и за оставки на полицаи в районното управление в Стамболийски, тъй като смятат, че именно те са отговорни за забавянето на разследването, вследствие на което според тях е успял да избяга заподозреният.

По-рано във връзка със случая министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на директора на областната полиция в Пловдив старши комисар Васил Костадинов и на началника на Районното управление в Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG