Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма данни за замърсяване на Черно море от Украйна


Милиони кубични метра вода се вляха изведнъж в Черно море при разрушаването на стената на язовира
Милиони кубични метра вода се вляха изведнъж в Черно море при разрушаването на стената на язовира

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Службите към министерството правят ежедневен мониторинг след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране, наблюдението на бреговата зона и сателитните снимки не показват замърсяване на българската акватория следствие на инцидента. Замърсените води засега циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.

Стената на язовир "Нова Каховка" беше разрушена в началото на юни и водите от язовира се изляха в Черно море. Тя се намира в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна. Разрушаването й предизвика екологична катастрофа по поречието на Днепър и Черно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG