Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това не е шахматна игра, а чиста лудост". Жителите до АЕЦ "Запорожие" се страхуват от ядрена авария


Гледка към окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала от Никополския насип през язовира на река Днепър, който е почти напълно пресъхнал след скъсването на стената надолу по течението
Гледка към окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала от Никополския насип през язовира на река Днепър, който е почти напълно пресъхнал след скъсването на стената надолу по течението

Украйна предупреди, че Русия подготвя атака срещу АЕЦ "Запорожие". Тя е под руски контрол. По данни на разузнаването на покривите на енергоблокове са поставени предмети, вероятно експлозиви. Според Киев Москва се готви да симулира удар, който да припише на украинските сили. Кремъл твърди обратното.

От началото на руската военна инвазия в Украйна съществуват опасения, че Запорожката атомна централа, която се намира до град Енергодар в централната част на страната, може да стане обект на удар и това да доведе до ядрена катастрофа.

В последните дни украинският президент Володимир Зеленски предупреждава, че е възможна руска агресия. Той информира френския си колега Еманюел Макрон за"опасни провокации" в централата.

В изявление украинските въоръжени сили, които се позоваха на оперативни данни за поставени взривни устройства, съобщиха, че това е възможно "в близко бъдеще".

"Ако бъдат взривени, те няма да повредят реакторите, но ще създадат впечатление, че е имало обстрел от украинска страна", се казва още в съобщението, в което се прави заявка, че украинската армия е "готова да действа при всякакви обстоятелства".

Последва изявление на Ренат Карчаа - съветник на ръководителя на "Росатом", която управлява ядрената мрежа на Русия, че Украйна планира да хвърли в АЕЦ "Запорожие" боеприпаси, примесени с ядрени отпадъци, транспортирани от друга от петте ядрени централи в страната.

Карчаа не представи доказателства за твърденията си.

В момента Запорожката атомна централа не работи, реакторите се поддържат в техническа готовност. И последният от тях беше изключен след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", водата от който ги охлаждаше.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН многократно опитва да постигне договореност за демилитаризиране на зоната, за да намали рисковете от авария. Според украинските власти обаче организацията не е направила достатъчно реални стъпки за това, освен да прави инспекции и да отправя предупреждения.

"Това е много вероятно"

Никопол, Украйна. Огромните прозорци на офиса на Евгений Евтушенко от съветската епоха гледат към най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Кръглите ѝ охладителни кули се намират на по-малко от 10 км от нея, на широкия участък на река Днепър, която вече е почти суха след катастрофалното скъсване на язовира по течението.

Евтушенко, който оглавява Никополската областна военна администрация, е строг мъж с гъста брада и пистолет на колана, който дава своята оценка за вероятността от ядрена катастрофа.

"Мисля, че това е много вероятно", каза той пред RFE/RL на 3 юли.

Евтушенко повтаря тревожните предупреждения на украински официални лица за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от Русия от началото на март 2022 г., след като руският президент Владимир Путин нападна Украйна на 24 февруари.

Съществува сериозна заплаха, тъй като Русия е технически готова да провокира локална експлозия в централата.
Володимир Зеленски

Още на 1 юли Володимир Зеленски каза, че съществува "сериозна заплаха, тъй като Русия е технически готова да провокира локална експлозия в централата", която може да доведе до изпускане на радиация. Той коментира, че "ситуацията е много опасна".

Още на 23 юни началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов каза, че Русия е поставила експлозиви в четири от шестте енергоблока на централата и в охладителната система. Без да предоставя доказателства, той каза, че руският план за взривяването им е бил "изготвен и одобрен" и единственият липсващ елемент е заповед за това.

Никопол е обстрелван почти ежедневно от руските войски, разположени от другата страна на река Днепър
Никопол е обстрелван почти ежедневно от руските войски, разположени от другата страна на река Днепър

"Това не е риалити шоу, а предстояща катастрофа", казва Евтушенко. Добавя, че "реакцията на международната общност е поразително слаба".

Запорожката централа се контролира от руската държавна компания "Росатом", но се управлява от украински персонал, а от септември 2022 г. е частично достъпна за експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - органа за ядрен надзор на ООН.

След инспекцията на 30 юни ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че експертите не са открили доказателства за поставени наскоро експлозиви в съоръжението, но добави, че "все още се нуждаят от допълнителен достъп, за да извършат още такива проверки на обекта", включително до части от турбинните зали и охладителната система.

Опасенията за умишлено бедствие в електроцентралата или за авария, причинена от размяна на огън, се разпространяват от месеци. Но притесненията се засилиха след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" на 6 юни.

Служители на ООН разглеждат пресъхналото дъно на водохранилището Каховка
Служители на ООН разглеждат пресъхналото дъно на водохранилището Каховка

Киев обвинява Русия, която отдавна контролира разрушения язовир, че е предизвикала екологична катастрофа в Южна Украйна, наводнявайки градове, унищожавайки земеделски земи, убивайки жители по поречието на Днепър и оставяйки до 700 000 души в региона без достъп до чиста вода.

"Няма къде да отида"

Виктория Кутова пристига в пункта за раздаване на вода в Никопол с няколко големи празни бутилки в знойния понеделник на 3 юли. Подобно на около половината от 100 000-те жители на града преди инвазията, тя си остава вкъщи въпреки влошените условия на живот.

"Човек би искал да избяга, но няма къде да отиде", казва Кутова. Преди месец е пътувала до Полша, за да се срещне с кръстницата на дъщеря си, която е долетяла от Израел - но след една седмица се е върнала и е продължила да работи в детската градина и като доброволец в общината.

Кутова казва, че ще напусне Никопол само в случай на ядрена катастрофа, и пита: "Кой има нужда от нас някъде другаде?".

Около 700 000 души в региона са останали без вода в резултат на разрушаването на язовир "Нова Каховка" на 6 юни
Около 700 000 души в региона са останали без вода в резултат на разрушаването на язовир "Нова Каховка" на 6 юни

При температура над 30 градуса по Целзий хората, които се редят на опашка за вода, се опитват да запазят доброто си настроение - жителите на Никопол са наричани непобедими заради издръжливостта си през повече от година на нападения и трагедии. Но в града се виждат признаци на апатия и отчаяние.

Антон, 12-годишно момче със засъхнали струпеи от рани по лицето и ръцете, налива вода в шест петлитрови бутилки. Дошъл е сам и не знае къде са приятелите му от училище - разказва с плах, тъжен глас. Той идва за вода на това място всеки ден в продължение на почти месец. "Много е тежко", казва Антон.

Халина Блаходина, бактериолог от водоснабдителното дружество в Никопол, която наблюдава пункта за вода, казва, че жителите на града са изморени и живеят от ден за ден. По думите ѝ те са информирани за плана за евакуация в случай на изтичане на радиация и следят съобщенията на властите.

От ноември миналата година държа йод в портфейла си близо до сърцето

"От ноември миналата година държа йод в портфейла си близо до сърцето", казва тя и добавя: "Само се надявам, че ще имаме интернет връзка."

Олга Онишчук губи дома на семейството си при руски обстрел предишната нощ
Олга Онишчук губи дома на семейството си при руски обстрел предишната нощ

През последните седмици някои общини в близост до атомната централа, включително Никопол, провеждат аварийни учения, за да се подготвят за бедствие, което може да разпространи радиоактивен облак над целия район.

Въоръжените сили на Украйна разработват планове за реагиране при бедствия съвместно с компанията за ядрена енергия на страната "Енергоатом". Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана, Олексий Данилов, каза на 3 юли, че Украйна се подготвя за "всеки сценарий".

Евтушенко уточнява, че е изготвен план за евакуация на Никопол. Но при 160 000 души, които могат да бъдат евакуирани от областта, той предвижда "паника и хаос" в случай на бедствие и се опасява, че руските сили могат да продължат обстрела по време на евакуацията на цивилното население.

В момента руските войски, разположени от другата страна на Днепър, обстрелват Никопол с артилерия почти всеки ден. В неделя вечерта властите съобщават, че руски огън е поразил Никопол и близкия град Марханец, ранявайки един цивилен и повреждайки няколко сгради и превозни средства.

Роман Падолкин и Юрий Обухов играят шах в бар в Никопол
Роман Падолкин и Юрий Обухов играят шах в бар в Никопол

59-годишната жителка на Никопол Олга Онишчук губи семейното жилище, което е наследила от майка си, в резултат на нападението. Живее в по-нова къща на няколко метра от нея и е имала късмет, че е останала жива, казва тя.

"През зимата нямахме ток, сега нямаме вода, спим в коридора и се крием в мазето. Надявам се, че това скоро ще свърши, но какво ще остане тук, когато свърши?", добавя тя.

По думите на Евтушенко от началото на мащабната инвазия в Никополския район са убити най-малко 50 цивилни и 233 са ранени от артилерийски обстрел. Около 2000 частни сгради и 900 жилищни блока са били разрушени или повредени, каза той.

"Вятърът няма нито врагове, нито съюзници"

Евтушенко казва, че вместо да говори за това какво да прави в случай на ядрена катастрофа, международната общност трябва да говори за това как да върне сигурността.

"Трябва да създадем тук демилитаризирана зона", казва той, повдигайки въпроса за перспективата руските сили да щурмуват коритото на Днепър, след като то напълно пресъхне.

Около 2000 частни къщи и 900 жилищни блока са разрушени или повредени в Никопол
Около 2000 частни къщи и 900 жилищни блока са разрушени или повредени в Никопол

Възможен е и обратният сценарий - украинската армия да напредне през реката като част от операциите на южния фронт: Осигуряването на окупираната от Русия ядрена централа би било значителен пробив в контраофанзивата, която Украйна започна миналия месец.

Страхът от руски щурм е широко разпространен сред жителите на Никопол, които вече не са отделени от руските войски, окупирали АЕЦ, с огромен воден басейн. Месец след скъсването на язовирната стена надолу по течението, язовир "Каховка" е почти празен.

Роман Падолкин и Юрий Обухов, двама мъже на средна възраст, които играят шах на сянка на терасата в местен бар, казват, че всеки сценарий е възможен.

Ръководителят на Никополската областна военна администрация Евгений Евтушенко казва, че ядрената катастрофа е "много вероятна"
Ръководителят на Никополската областна военна администрация Евгений Евтушенко казва, че ядрената катастрофа е "много вероятна"

Падолкин, роден в Херсон, близо до делтата на Днепър на югозапад, се премества да живее в Никопол, след като апартаментът му е разрушен от руска въздушна атака след освобождаването на града от украинските сили миналата есен.

Най-голямата победа на Путин е, че в продължение на три седмици не можах да измия чиниите или да пусна водата в тоалетната в апартамента си"

"Не знам къде да бягам и за какво да се хвана", казва той. "Най-голямата победа на Путин е, че в продължение на три седмици не можах да измия чиниите или да пусна водата в тоалетната в апартамента си".

Обухов добавя, че се надява бедствието да не се случи, като предполага, че Русия се опасява да предизвика изтичане на радиация, защото "вятърът няма нито врагове, нито съюзници".

Според експерти преобладаващите ветрове в района духат на югоизток, което означава, че всяко изтичане на радиация от централата може да се пренесе директно през позициите на руските войски и да достигне до руския град Ростов на Дон.

"Но пробивът на язовира остави Крим без вода и наводни двата бряга", казва след малко Падолкин за опустошителните последици, които наводнението на Днепър имаше за окупираните от Русия райони в Южна Украйна.

"Това не е шахматна игра, това е чиста лудост", казва той.

XS
SM
MD
LG