Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски предупреди Макрон за възможни "опасни провокации" на Русия в АЕЦ Запорожие 


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски е предупредил френския си колега Еманюел Макрон за възможно Русия да организира "опасни провокации" в АЕЦ Запорожие, окупирана от руската армия от около година. Това заяви самият Зеленски по време на свое видеообръщение във вторник, разпространено в Туитър и Инстаграм.

"Договорихме се да държим ситуацията под максимален контрол заедно с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)", каза още украинският президент, цитиран от Ройтерс.

В началото на седмицата Киев и Москва отново си размениха взаимни обвинения в подготвяне на атаки срещу атомната централа, оято е най-голямото подобно съоръжение в Европа.

Във видеосъобщение, публикувано в канала му в Телеграм, Зеленски посочи, че Русия иска или да "симулира удар по централата", или има "друг сценарий". Той се позова на информация от украинското разузнаване.

Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на “Росенергоатом”, пък заяви, че украинските въоръжени сили са планирали нападение срещу Запорожката АЕЦ през нощта на 5 юли.

Централата се намира по поречието на река Днепър, където по на юг в Херсонска област беше разрушена стената на язовир "Нова Каховка" миналата седмица. Това доведе до тежки наводнения в десетки населени места и предупреждения за екологична катастрофа.

В средата на юни ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси лично посети Запорожката атомна електроцентрала и констатира, че ситуацията там е "сериозна", но добави, че се предприемат мерки за стабилизирането ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG