Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четирима са загинали след руска атака срещу украинския град Херсон


Поразена жилищна сграда в Херсон от октомври 2023 г. Снимката е илюстративна
Поразена жилищна сграда в Херсон от октомври 2023 г. Снимката е илюстративна

Най-малко четирима са загинали, а други девет са ранени след руски удар срещу южния украински град Херсон. За това съобщи областният управител Олександър Прокудин, цитиран от Франс прес.

Новината идва на фона на продължаващо от месеци настъпление на юг от страна на украинските сили, както и на руска офанзива в района на Донецк. Преди седмици президентът на Русия Владимир Путин каза, че войната в Украйна ще продължи, докато Москва не постигне „целите си“, свързани с „демилитаризация“ и „денацификация“ на Киев.

„Руската армия порази жилищни райони, медицински заведения, учебно заведение и основна инфраструктура в Херсон“, написа Прокудин в Телеграм.

Той каза, че снаряд е уличил жилищна сграда, което е довело да смъртта на съпруг и съпруга на 87 и 81 години. Сред загиналите влседствие на руската атака е и дете.

От Киев съобщиха, че са прихванали и 14 от общо 15 дрона камикадзе, изпратени през нощта срещу неделя от Русия.

Украйна си върна контрола над южния град Херсон през ноември 2022 г. Това беше единственият областен център, който руската армия успя да завладее в началото на инвазията си на украинска територия, но успя да го задържи в рамките на едва осем месеца.

Градът се намира по поречието на река Днепър и е важна точка за евентуално настъпление в южна и югоизточна посока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG