Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ярослава Магучих, която скочи по-високо от Стефка Костадинова


Ярослава Магучих празнува постижението си в Париж, 7 юли 2024 г.
Ярослава Магучих празнува постижението си в Париж, 7 юли 2024 г.

Тя подобри един от най-дълго непобедените рекорди в историята на леката атлетика. Самата Стефка Костадинова я описа като голям талант. Тя е Ярослава Магучих и прославя по света родината си, която вече две години е разтърсена от война.

Когато Ярослава Магучих се ражда през 2001 г., световният рекорд в скока на височина на Стефка Костадинова е вече на 14 години. Точно 36 години и 10 месеца най-високото постижение на атлетка в тази дисциплина в света остава 209 см.

Това приключва на 7 юли 2024 г., когато 22-годишното момиче от Днипро, Украйна, преодолява 210 см от първия си опит на тази височина. Това се случва на турнира от Диамантената лига по лека атлетика в Париж.

„Тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница и оборват песимистите с техните твърдения преди време, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни“, казва самата Костадинова, след като научава за успеха на Магучих.

Двете последно са се виждали преди месец, когато българката връчва златен медал на украинката на Европейското първенство по лека атлетика в Рим.

Стефка Костадинова поздравява Ярослава Магучих преди месец в Рим на Европейското по лека атлетика.
Стефка Костадинова поздравява Ярослава Магучих преди месец в Рим на Европейското по лека атлетика.

„По време на церемонията силно я прегърнах и ѝ прошепнах в ухото, че е готова за световен рекорд“, разказва Костадинова, цитирана от Българския олимпийски комитет (БОК).

На турнира Магучих избухва в радостни възгласи и подскоци, след като бележи световния рекорд, и бърза да прегърне дългогодишната си треньорка Татяна Степанова.

„Идвайки на това състезание, имах усещането, че мога да скоча 2.07 или може би 2.10 м. Най-после записах Украйна в историята на леката атлетика“, казва Магучих пред медиите след постижението си.

Сенките на Магучих са винаги в цветовете на украинското знаме по време на международни състезания.
Сенките на Магучих са винаги в цветовете на украинското знаме по време на международни състезания.

Магучих носи грим в цветовете на украинското знаме – жълто и синьо, а косата ѝ е сплетена на рибена кост. Тази прическа е нейна запазена марка, която, освен за удобство, се оказва и част от ритуала ѝ за постигане на концентрация преди състезание. Това разказва самата тя на уебсайта на предстоящите Олимпийски игри в Париж, за които е считана за фаворит за златен медал.

Ярослава Магучих е родена на 19 септември 2001 г. в украинския град Днипро. От малка обича да спортува и проявява талант, но първоначално се насочва към други дисциплини като карате. На 13 години бележи първите си успехи в дисциплината висок скок, когато започва да работи с досегашната си треньорка Степанова.

Участията ѝ в големи международни състезания започват през 2016 г., а успехите не закъсняват. На 16-годишна възраст Магучих поставя първия си световен рекорд за висок скок при младежите, а на следващата година печели кръг от Диамантената лига в Доха.

Магучих по време на турнира в Рим на 9 юни 2024 г.
Магучих по време на турнира в Рим на 9 юни 2024 г.

Печели бронзов медал на Олимпискийте игри в Токио през 2020 г., а след това и злато на два европейски шампионата – в Мюнхен през 2022 г. и Будапеща през 2023 г.

Когато Русия напада Украйна на 24 февруари 2022 г., Магучих е у дома и тренира за Световното първенство в Белград. Напуска родината си, за да може да се състезава по света, и до днес продължава да живее в Европа. Украйна обаче остава важна за нея и вярва, че със своите постижения допринася към славата на страната си и подпомага духа на хората на фронта.

Ярослава Магучих празнува с радостни подскоци след световния рекорд в Париж на 7 юни 2024 г.
Ярослава Магучих празнува с радостни подскоци след световния рекорд в Париж на 7 юни 2024 г.

„Ние всички се борим за нашия народ, за нашите войници“, казва тя миналия месец пред журналисти, след като защитава европейската си титла.

„Искаме да покажем на всеки човек по света, че ще продължим да се бием, че войната в Украйна за съжаление не е приключила. Трябва да се бием във всяка област, за да покажем, че Украйна е най-силната“, казва още Магучих, цитирана от ESPN.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Форум

XS
SM
MD
LG