Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фар и факла". Cool Den, които пишат песни за живота и човека


Група Cool Den
Група Cool Den

Историята им започва на "Витошка". Рискуват и пускат първия си албум по време на пандемията. Днес са една от най-нашумелите български банди. Те са група Cool Den и са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Казват, че улицата е прекрасно място, защото на нея човек вижда както другите, така и себе си. Историята на група Cool Den започва именно там, на улицата. В събота те издадоха третия си студиен албум, озаглавен "Фар и Факла".

"Благодарим ви, че слушате българска музика. Този албум е ваш!", споделят те.

Името на албума носи посланието, че слушателите сами могат да бъдат своята пътеводна светлина. Песните в него съчетават разнообразни стилове и лирически теми, обединени от страстта и вярата в доброто, които горят в сърцата на Cool Den. Те създават музиката си с искреност и плам и се стремят да предадат този вътрешен огън на своите слушатели.

Всичко започва преди 6 години на "Витошка", където Никола Симеонов излиза, за да свири "на шапка". Там го среща Ивайло Петров, който предлага да направят нещо заедно. Това спонтанно предложение се оказва съдбоносно.

Скоро след това, докато изпълняват песента "No Excuses" на Alice in Chains, случаен минувач пуска 20 лева в шапката на Никола. Този малък акт на признание става катализатор за създаването на Cool Den.

С времето към Никола и Ивайло се присъединяват Васил Василев и Теодор Чирпанлиев, които завършват актуалния състав на групата.

Какво ще кажеш за човека, който става през нощта животи да спасява без да мисли за пара?
Cool Den - Лек

Cool Den издават първия си албум "1" през 2020 г. Записват го заедно с барабаниста на група Контрол Оги Кьосовски. Едно от най-емблематичните парчета в него е песента "Лек".

Симеонов я посвещава на баща си, който работи като лекар в гр. Шумен:

Какво ще кажеш за човека, който става през нощта животи да спасява без да мисли за пара?
За човека с малките шишенца на рафта, в които лежи спестена нечия сълза.

Първите няколко години от кариерата на Cool Den се случват по време на пандемията от COVID-19. Това не ги спира да творят.

"Артистът трябва да твори. Бомби да падат - той трябва да твори. Ще свирим пред когото можем, с когото можем, както можем. Нищо няма да ни спре. Животът е твърде кратък, за да не ти изпее някой една песен.", казва Симеонов в интервю за WeRock.bg през 2021 г.

Хей, момче, от дупката излез, във спирала от усмивки превърни своя стрес.
Cool Den - Рецепта за розови еднорози

Вторият им албум се казва "Тази земя" и в него песни като "Игра на живот", "Лешояд" и "Знам" засягат социални теми.

Има и веселяшки парчета като "Рецепта за розови еднорози".

Хей, момче, от дупката излез,
във спирала от усмивки превърни своя стрес.
Небесата са салата, разходка във гората
закопава и омразата в недрата на земята.

"Според нас, красотата на изкуството се крие в това, че се ражда сякаш от "нищото" - една емоция, една идея или просто усещане, което те връхлита внезапно", казва Симеонов.

Тези му думи напомнят на началото на Cool Den и случайната среща на "Витошка" между него и Петров. Една шапка се появява "от нищото" и от нея внезапно връхлитат емоции и преживявания, които днес вече са важна част от спомените на групата.

Cool Den е група, която се ражда от случайността, но се развива благодарение на упорития труд и силното приятелство между членовете ѝ.

С вдъхновение от ежедневието и стремеж към създаването на нещо значимо, те успяват да предложат на публиката музика, която едновременно забавлява и провокира размисъл.

Казват, че се надяват човечеството да вижда света малко повече като детска площадка, а не като безкраен офис. Добавят, че това пожелание е и към самите тях.

"Бихме искали хората да бъдат малко по-задружни и да мислят повече за другите, отколкото за себе си. В това се крие разковничето да живеем по-щастливо. Поне според нас", казва Симеонов.

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG