Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тъмнината е място, което посещавам". Кори Тейлър, който говори за травмите с музика


Кори Тейлър на живо със Slipknot през 2023 г.
Кори Тейлър на живо със Slipknot през 2023 г.

Зад страшната му маска се крие тайната на уплашено момче, което обаче е намерило сили да пребори своите демони. Познавате го като вокалист на Slipknot и Stone Sour. Изградил е и успешна солова кариера. Той е Кори Тейлър и е Човек на деня на Свободна Европа.

Зад интензивната личност на музиканта Кори Тейлър се крие човек, който не спира да води битки в личния си живот. Често говори за проблемите си с психичното здраве, защото смята, че разговорът е най-добрият начин тази тема да бъде дестигматизирана.

За личните си битки Тейлър пее не само със Slipknot и Stone Sour, но и в соловата си кариера. В четвъртък той ще изнесе концерт в София, за да представи втория си самостоятелен албум.

Откровеността му за проблемите, които среща, когато не е на сцената, помага за осведомеността за психичното здраве не само в рок и метъл общността, а и извън нея.

"Когато бях тийнейджър, предпочитах да съм безчувствен или мъртъв. Нямаше значение какво ме чака. Бих прегърнал това момче и бих му казал, че ще е добре. Бих му казал, че един ден ще срещне хора, които ще му помогнат", казва Тейлър пред списание "Revolver".

Кори Тейлър реагира емоционално когато печели наградата за най-добър вокалист на списание "Revolver" през 2013 г.
Кори Тейлър реагира емоционално когато печели наградата за най-добър вокалист на списание "Revolver" през 2013 г.

Кори Тейлър е роден на 8 декември 1973 г. в щата Айова. Отгледан от самотна майка, той се сблъсква с множество предизвикателства, които допринасят за проблемите му с психичното здраве.

Тейлър споделя в предаването "The Therapist", че е бил изнасилен, когато е едва на 10-годишна възраст. Травмата от това преживяване и честите местения на семейството му се оказват пречка в това да изгражда приятелства в детството си.

"Бях изнасилен от човек в квартала. Нямаше с кого да излизам и прекарвах по-голямата част от времето си с едно момче, което тогава беше на 16 години. Често ме канеше у тях да слушаме музика, но един ден нещата се развиха по друг начин", казва Тейлър.

Разказва, че като тийнейджър е опитал да сложи край на живота си.

"Веднъж направих сериозен опит за самоубийство. Бях в къщата на баба ми и взех много хапчета. Майката на бившата ми приятелка реши да се отбие, за да види как съм, и ме намери на пода. Час по-късно пиех сироп от ипекак и повръщах в тоалетната", споделя той.

Трудното му детство е в основата на по-късните му битки с депресията и тревожността. Затова музиката се превръща в неговото спасение. Неговата баба го запознава с музиката на Елвис Пресли, а по-късно сам открива творчеството на Black Sabbath.

Тейлър прави първата си стъпка към успешна музикална кариера, когато е тийнейджър. Създава първата си група на 15 г.

Почти десетилетие по-късно, когато вече е на 24, се присъединява към Slipknot на мястото на напусналия им оригинален вокалист. Това се оказва ключовият момент, който го изстрелва под светлината на прожекторите още с едноименния дебют на Slipknot, който се появява на музикалния пазар през 1999 г.

Кариерата му процъфтява, но изтощителният концертен график, високите очаквания и хаотичният начин на живот изострят проблемите на Тейлър с психичното здраве.

В този период той има проблеми и със зависимостите. Злоупотребата с различни вещества се превръща в отдушник за напрежението, което изпитва заради славата и вътрешните си битки.

Казва, че тази част от живота му е мрачна и белязана от саморазрушително поведение, но подчертава, че именно тогава е осъзнал спешната нужда от подкрепа в натоварващата среда на музикалната индустрия.

След като достига повратната точка и осъзнава, че има нужда от помощ, Тейлър започва да разказва за възстановяването си в различни песни, интервюта и т.н.

Започва да ходи на терапия и да споделя повече с близките си за проблемите, които изпитва. Откровените му разговори с тях изиграват важна роля в разбиването на стигмата за психичното здраве, която е имал в главата си.

Тейлър смята и че бащинството изиграва ключова роля в преживяването на травмите, които има от детството и тийнейджърските си години. Казва, че е благодарен за възможността да осигури по-добър живот на децата си.

"Единственото нещо, което някога съм искал, е да бъда баща. Имам три страхотни деца. Никога не искам да преминават през това, което се случи на мен", споделя той.

Въпреки напредъка, който е постигнал, Тейлър признава, че грижата за психичното здраве е непрестанен процес. Продължава да се бори с депресията и тревожността и казва, че това не са проблеми, които могат да просто да изчезнат. Те изискват непрекъснато внимание и грижи.

"Тъмнината е място, което посещавам", казва той. "Аз не живея там."

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG