Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се помолим за Украйна". Как пастор в Беларус беше осъден на един месец арест


Пастор Александър Зарецки
Пастор Александър Зарецки

Пастор в Беларус получи две последователни присъди по 15 дни арест заради призиви към негови енориаши да се молят за Украйна и за политическите затворници в родината си.

Беларус е най-близкият съюзник на Русия и армията ѝ участваше в първите дни на руската инвазия срещу Украйна, започнала през февруари 2022 г. Беларуският лидер Александър Лукашенко е определян като последният европейски диктатор, тъй като режимът му преследва и репресира опозицията в страната.

Пастор Александър Зарецки е ръководител на евангелска църква в град Новолукомъл в североизточния регион Витебск. Той беше задържан на 23 февруари и осъден на 15 дни арест по обвинение, че нарушава "правилата за провеждане на публични събития.

На 5 март Зарецки е получил нова присъда за 15-дневен арест. Този път причината е молитва за Украйна, съобщава страницата във Фейсбук и канал в Телеграм "Християнска визия".

Зарецки и неговите последователи не за пръв път става обект на интерес от полицията в Беларус. През 2021 г. пасторът беше обискиран, през пролетта на 2023 г. той беше задържан за "разпространение на екстремистки материали".

Документ, публикуван в сайта на Националния център за правна информация на Беларус, хвърля повече светлина върху съдържанието на последното наказателно постановление срещу пастора.

В него се посочва, че по време на своя църковна служба на 18 февруари "в присъствието на граждани, с цел изразяване на своите обществено-политически интереси, [Зарецки] е направил следните изявления":

  • "Да се молим за тези, които са в затворите по фалшиви причини";
  • "Вижте как висшите служители говорят едно, а по улиците хората виждат друго";
  • "Да се помолим за Украйна, елате на молитви за Украйна".

Зарецки не се призна за виновен и твърди, че цитатите в постановлението са извадени от контекста. Местната полиция обаче е осигурила трима свидетели на проповедта му, които са потвърдили обвинението.

От решението на съда става ясно, че формално пасторът отново е признат за виновен в това, че организирал публично събиране на хора без да е имал разрешение от местните власти.

"Лукашенко е най-слабото звено на Путин". Защо Западът трябва да обърне внимание на Беларус
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG