Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше нападната в Копенхаген. Задържан е мъж


Министър-председателката на Дания Мете Фредериксен
Министър-председателката на Дания Мете Фредериксен

Датската министър-председателка Мете Фредериксен беше нападната и удряна от мъж в центъра на Копенхаген в петък вечерта, съобщиха местните власти.

"Премиерът Фредериксен беше пребита тази вечер на площад "Култорвет" от мъж, който впоследствие беше арестуван. Тя е шокирана от случилото се", посочи премиерската канцелария, без да разкрива повече подробности.

Инцидентът стана само два дни преди европейските избори в страната и по-малко от месец, след като словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян в родината си.

Датската национална служба за сигурност потвърди за нападението срещу Фредериксен и за извършения арест, но все още не се съобщават вероятните мотиви на нападателя.

По-рано през деня Фредериксен е участвала в предизборната кампания на водещия кандидат на Датската социалдемократическа партия Кристел Шалдемозе. Двете са се разделили преди инцидента и премиерът не е извършвала агитационна дейност на площад "Култорвет", където е извършено нападението, съобщи Шалдемозе пред датската агенция Рицау.

"Съвсем разбираемо Мете е в шок след нападението. Мога да кажа, че всички, които сме в близък контакт с нея, сме потресени", написа датският министър на околната среда Магнус Хойнике в социалната мрежа "Х".

По думите на министър на културата на Дания Якоб Енгел-Шмит случаят представлява "атака над цялата ни демокрация". Финансовият му колега Йепе Брус Кристенсен също определи инцидентът като ужасяващ за датското общество и демокрация.

"Това трябва да бъде осъдено по най-категоричен начин", написа в "X" шведският външен министър Тобиас Билстроьм, а финландският министър-председател Петери Орпо заяви, че е "дълбоко шокиран от атаката" над Фредериксен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също осъдиха нападението срещу датския премиер.

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG