Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как "либералите" в България бяха обвинени за куршумите срещу премиера на Словакия


Президентът Румен Радев, евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов, премиерът на Словакия Роберт Фицо, кандидатът на "Възраждане" за евродепутат Петър Волгин, колаж
Президентът Румен Радев, евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов, премиерът на Словакия Роберт Фицо, кандидатът на "Възраждане" за евродепутат Петър Волгин, колаж

Три куршума улучват премиера на Словакия. Властите разследват опит за убийство. Обвиняват 71-годишен словашки гражданин. На около 900 км от там обаче, в България, виновни за покушението се оказват "либералите" и "евроатлантиците". 

През последните дни разнообразни български политически играчи изказаха тезата, че до покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо се е стигнало заради „насаждането на нетърпимост“ от страна на "либералните" политици и „либералните медии“. В добавка президентът на България Румен Радев обвини и тези, които подкрепят Украйна в отбраната ѝ срещу военната агресия на Владимир Путин.

И двете твърдения, които вървят ръка за ръка, всъщност не са оригинален български феномен. Съпартийците на простреляния Фицо в Словакия също използваха случая, за да обвинят конкретни медии, както и опозицията, че са „поляризирали“ обществото с критиките си към определяния като консервативен Фицо. Той всъщност е лидер на управляващата партия "Smer" - иначе социалдемократическа и член на Партията на европейските социалисти.

Официалната руска пропаганда също веднага определи простреляния премиер като „приятел на Русия“ и каза, че атаката е „очакван резултат от русофобските настроения в Европа“.

Според преподавателката по политически науки проф. Анна Кръстева обаче в цялата полемика в България все пак има и една местна особеност – че случаят беше използван като предизборна бухалка срещу една конкретна политическа сила.

Кой какво каза

Преди седмица, на 15 май, премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян по време на посещение в град Хандлова. Часове наред той беше с опасност за живота. Впоследствие лекарите съобщиха, че са стабилизирали състоянието му, но към момента остава в болница.

Политиците в България веднага осъдиха нападението и изразиха солидарност с Фицо. В следващите часове и дни дойде и още един тип изказвания, който направи впечатление.

От една страна, различни политически лица побързаха да обвържат покушението с позицията на Фицо за войната на Русия в Украйна. Миналата година той дойде на власт с обещания да спре доставките на оръжия от Словакия за Украйна, а сред позициите му е и проруският наратив, че единственият начин да се спре войната е Киев да се откаже от окупираните от Русия Крим и Донбас.

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Затова и няколко от проруски настроените политици в България обвиниха опонентите си „евроатлантици“, както и „управляващия режим“ в Брюксел, че носят вина за покушението, защото са насаждали омраза към хора като Фицо.

Други пък не споменаха конкретно позицията на словашкия премиер за военната агресия срещу Украйна и не се вписват в определението "проруски", но също обвиниха „либералите“ в България, че тласкат обществото към радикализация, като „забраняват различното мислене“.

Ето няколко примера:

  • Президентът Румен Радев: Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход. Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение. За това допринесоха и много политици, партии и медии с тяхното представяне на всеки различен глас като проруски, което е крайно несправедливо и води до всички тези негативни последствия.“
  • Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“: „[Това] е покушение срещу държавността и срещу тип политика – политика, която поставя националните интереси над интересите на Европейския съюз и Европейската комисия. Затова е нормално да се запитаме кой ще е следващият? В социалните мрежи се говори, че [Виктор] Орбан ще е следващият.“
  • Петър Волгин, кандидат-евродепутат на „Възраждане“: „Тези, които наричат себе си либерали и евроатлантици, започват със забрани и уволнения, за да преминат после към употреба на огнестрелно оръжие. […] Тези медии, които се определят като "либерални", са истински гнезда на омразата. Точно по същия начин стоят нещата и в България.“
  • Иван Гешев, кандидат за депутат: „Фицо стана жертва на анархолибералите. Тези хора […] забраняват да се мисли по различен начин.“

Други политически лица и говорители пък стигнаха и по-далеч. Те директно сложиха под общ знаменател партията „Продължаваме промяната“ с обвинения за стрелбата словашки гражданин:

  • Александър Йорданов, евродепутат от ГЕРБ-СДС: „ И през ум не ми е минавало, че либералите също могат да убиват. А ето че и това се случи в Словакия. […] У нас, когато либералите бяха на власт, те се решиха само да арестуват незаконно своите политически противници. Помним тези акции на правителството на Кирил Петков, на министър Бойко Рашков.“

Препратката на Йорданов е към ареста на бившия премиер Бойко Борисов, обявен по-късно за незаконен от съда.

  • Кристиян Шкварек, представител на „Европейските консерватори и реформисти“: „Истината е, че либералите в момента са шампиони по дехуманизация на своя политически противник. Когато дехуманизираш политическия си противник, защо да не го застреляш?
  • Шкварек за карикатурата на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като прасе и тиква, разпространявана от „Продължаваме промяната“: „В момента в България ние имаме нагледен пример как по билборди в страната една от политическите партии провежда политическата си кампания, като е нарисувала своя политически опонент като прасе. Извинявайте, това е пример за дехуманизацията от либерална страна, която води в крайна сметка до това един радикал да си каже: „Тия не са хора, защо да не ги застрелям“.“

Първо: "либерал" ли е обвиненият за покушението

Евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов дори нарече обвинения за покушението Юрай Цинтула „словашкия либерал убиец“ и „словашкия либерален умнокрасавец“. Изразът „умнокрасиви“ възникна по време на протестите през 2013 г. срещу назначаването на Делян Пеевски от ДПС за шеф на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), а впоследствие ГЕРБ, ДПС, БСП започнаха да го използват срещу опонентите си от „Да, България“, а по-късно „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

Обвиненият за стрелбата в Словакия Цинтула обаче трудно може да бъде сложен под общ знаменател с тези формации.

Вътрешното министерство на Словакия каза, че мотивът му е политически, защото Цинтула е подкрепял Украйна и е бил против решението на кабинета на Фицо да не предоставя оръжие на Киев. Той също така не е бил съгласен със стремежа на Фицо да ограничи свободата на медиите.

Журналисти обаче откриха и точно обратните позиции по въпроса за войната в Украйна - Цинтула е бил против налагането на санкции на Русия. Словашко издание откри, че той е бил свързан и с проруска паравоенна групировка.

Биографията му е противоречива и по други въпроси – той едновременно е създал платформа за борба с насилието, но и е призовавал към създаването на паравоенни структури, които да дадат "отпор на стотиците хиляди мигранти". В свои литературни творби демонстрира и позиции срещу ромското малцинство, които също биха го определили като крайнодесен, а не като "либерал".

Второ: кампания „всички срещу един“ в България

Така фактите, известни до момента за предполагаемия извършител, не позволяват да се изгради негов еднозначен профил.

Затова и анализатори като политолога доц. Петър Чолаков предупредиха да не се бърза с интерпретациите. Пред БНТ той каза, че търсенето на вина сред политиците, които са на различни позиции от Фицо, е „риторика, която действа в посока на популистите, на радикалната десница, на която тези формации много сериозно наблягат непосредствено преди изборите“ за парламент и европарламент на 9 юни в България.

Преподавателката по политически науки в Новия български университет Анна Кръстева е съгласна с това.

„Да обвиниш либералите за действия на човек, който е имал и крайнодесни прояви, е между пародоксалното и тъжнокомичното и абсолютно политизираното в негативния смисъл на думата“, коментира тя пред Свободна Европа.

Политическа атака, която се вписва „в цялостната тенденция на една ненормална предизборна кампaния"
Анна Кръстева

Затова и според нея няма как да се говори за опита да бъде вменена вина на либерални политически формации извън контекста на сегашната предизборна кампания. По думите ѝ това е не е нищо повече от политическа атака, която се вписва „в цялостната тенденция на една ненормална предизборна кампaния“.

„В момента кампанията е всички партии срещу една – „Продължаваме промяната (ПП)“, каза Кръстева.

По-рано от ГЕРБ атакува ПП с обвинения, че води „очернящ“ пиар, а това съвпадна с кампанията на ПП с карикатура на Борисов и Пеевски. През последните дни бяха пуснати и тайно направени записи от вътрешни обсъждания на партията, нейният съпредседател Кирил Петков беше атакуван и заради катастрофата с кола на НСО, в която се е возил.

Според Кръстева ГЕРБ отдавна говори за ПП като враг, като пропуска да спомене нейните коалиционни партньори от „Демократична България“.

„Има ясно желание да бъдат разделени двете“ и обвързването на „либералната“ ПП с покушението в Словакия е част от тази атакуваща стратегия, обобщава Кръстева.

"Невъзможната победа над Русия". Как Радев заговори с думите на Путин
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG