Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ предлага Даниел Лорер за нов български еврокомисар. Очаква се и номинация от ГЕРБ-СДС


Даниел Лорер е бивш министър в кабинета "Петков"
Даниел Лорер е бивш министър в кабинета "Петков"

Коалицията „Продължаваме промяната" – "Демократична България“ (ПП-ДБ) ще предложи за нов български еврокомисар своя депутат Даниел Лорер, съобщи съпредседателят на ПП Кирил Петков пред bTV.

Очаква се другата коалиция в правителството - ГЕРБ-СДС, да излъчи още един кандидат.

На 16 юни Европейската комисия уточни, че очаква да получи две имена - на мъж и на жена, от които ще избере. Затова вероятно номинираният от ГЕРБ-СДС ще е жена, каквото би приветствала и ЕК. Петков обаче отбеляза, че все още няма информация за име.

България трябва да номинира нов еврокомисар, след като Мария Габриел, напусна поста си, за да стане част от българското правителство. Първоначално тя беше номинирана за премиер в проектокабинета на ГЕРБ-СДС, но след като той не получи подкрепа, стана вицепремиер и външен министър в общото правителство с ПП-ДБ. Габриел обаче ще се ротира на 6 месеца като премиер с акад. Николай Денков, който пръв пое поста.

По-рано във вторник Денков пръв съобщи, че очаква номинации за нов български еврокомисар от двете формации, подкрепящи правителството.

„ГЕРБ ще има кандидатура за еврокомисар. България ще излъчи двама кандидати, които ще имат своето интервю с председателя на ЕК“, коментира лаконично Габриел по-късно, но също не съобщи име.

Даниел Лорер беше министър на иновациите и растежа в кабинета на Кирил Петков и вече е народен представител в три парламента. В сегашния той е член на комисията по външна политика и на тази по икономическите въпроси и иновации, както и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Петков коментира и назначенията на зам.-министри и разбирателството с ГЕРБ по тях, като не скри, че това е труден процес.

"Има три страни - предложения могат да имат министърът, ГЕРБ и ние, но и трите страни трябва да са съгласни с кандидатурата, за да стане факт назначението. Финалното решение е на Николай Денков и Мария Габриел", допълни той.

Според него тази организация не позволява да се назначават политически лица и "калинки", а професионалисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG