Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сплашване". ДАНС привика членове на съвета за Национална детска болница заради жалба от "Мама и аз"


Надежда Цекулова и Мария Шаркова
Надежда Цекулова и Мария Шаркова

Две от членовете на Обществения съвет за Национална детска болница Мария Шаркова и Надежда Цекулова са били извикани от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), за да дадат обяснения във връзка с жалба, подадена от „Търговска лига“ по казуса със създаването на болница „Мама и аз“.

Това стана ясно от публикации на Шаркова и Цекулова в социалните мрежи. Търговска лига е дружеството, което стои зад проекта за болница "Мама и аз".

Свободна Европа потърси потвърждение на информацията от ДАНС.

„Всички действия, които извършваме, са с някаква цел. Дали са били извикани, или не, не мога да кажа“, казаха пред Свободна Европа от пресцентъра на агенцията и подчертаха, че информация за дейности и детайли около тях не се предоставя.

Новината идва, след като в края на април служебният кабинет на Димитър Главчев първо одобри, а ден по-късно отмени решението за изграждане на частна многопрофилна болница „Мама и аз“ в София. Отмяната дойде, след като проектът получи критики от неправителствени организации, експерти, политически партии и президента Румен Радев.

Причините за критиките са, че такова лечебно заведение в София би привлякло специалисти, а това ще направи невъзможно изграждането на Национална детска болница, както и че нова частна болница ще харчи пари от здравната каса, но няма да предлага комплексни грижи за деца, казаха тогава специалисти.

Впоследствие Главчев каза, че иска прокуратурата и ДАНС да проверят случая с решението на собственото му правителство и добави, че ще търси виновните за казуса.

„Срещу мен и срещу колегите от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница са подадени сигнали в ДАНС от Търговска лига заради позициите ни относно изграждането на болницата Мама и аз. Оказва се, че интересите на частен субект са въпрос на национална сигурност“, написа юристката и експертка по здравно право Мария Шаркова в профила си във Фейсбук.

„Днес ми се обадиха от Държавна агенция "Национална сигурност". Трябвало да дам обяснения по жалба, подадена срещу мен от "Търговска лига" във връзка с отложеното им засега инвестиционно намерение за създаване на многопрофилна болница "Мама и аз".

Засега ни е известно, че такива жалби са подадени и срещу останалите членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, включително тези от тях, които нямат публични изяви в контекста на казуса с "Мама и аз“, написа Надежда Цекулова, която добавя, че подобни действия са „сплашване“.

„Търговска лига“ е един от най-големите конгломерати в българското здравеопазване. Дружеството управлява болничната верига "Сърце и Мозък", както и още няколко кардиологични болници в страната, производителят на лекарства "Чайкафарма" и застрахователят "Дал Бог живот и здраве".

Идеята на "Търговска лига" за голяма многопрофилна болница в столицата не е нова. Още през 2021 г. дружеството иска да създаде такава, но оценка на здравните власти показва, че в района на София няма нужда от повече болнични легла.

Малко по-късно "Търговска лига" внася предложение за създаване на частна многопрофилна болница с акцент върху майчиното и детското здраве, но проектът отново не получава одобрение.

Обяснено в две минути. Какво знаем за случая с болница "Мама и аз"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

След общественото недоволство и отхвърлянето на решението на МС „Търговска лига“ съобщи, че ще промени концепцията - педиатричното отделение в проекта ще отпадне, а името на болницата ще бъде сменено.

В дните седмиците след скандала с болница "Мама и аз" служебното правителство афишира активност по казуса с изграждане на Национална детската болница. Първо започна разчистване на строителната площадка, на която е планирано нейното построяване, а след това служебната здравна министърка Галя Кондева каза, че болницата ще бъде завършена до 2028 г.

Националната детска болница трябва да обединява всички необходими услуги и медицински специалности за деца, а не само няколко педиатрични отделения. Проектът е игнориран от управляващите и здравните власти от години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG