Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори. Какво не е наред с решението за болница "Мама и аз"


Служебният премиер Димитър Главчев и здравната министърка Галя Кондева
Служебният премиер Димитър Главчев и здравната министърка Галя Кондева

Това решение можеше да остане напълно незабелязано на фона на великденските празници и почивните дни. Още в първите часове след приемането си обаче предизвика толкова силен отзвук, че правителството директно го отмени на следващия ден.

А премиерът Димитър Главчев дори съобщи късно във вторник, че е подал сигнал заради него до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокуратурата.

Става дума за решението, взето от самия Главчев и неговия Министерски съвет преди седмица, с което кабинетът одобри проекта за създаване на частна болница "Мама и аз". Това се случи след два неуспешни опита на инвеститора през последните години.

Граждани, експерти и политици обвиниха управляващите, че защитават частни интереси, докато държавният сектор и детското здравеопазване остават на заден план. Остана обаче неясно - защо Главчев дава на ДАНС за проверка решение, в което е участвал? Кой го е предложил? И какво точно не е наред с него?

Свободна Европа събра отговорите на най-важните въпроси по случая.

Какво е предложението

Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“ е проект на инвеститора "Търговска лига". Той предвижда заведението да разполага с общо 413 легла и да обхваща 39 медицински специалности. От тях 11 са педиатрични според прессъобщение на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

„Търговска лига“ е един от най-големите конгломерати в българското здравеопазване. Дружеството управлява болничната верига "Сърце и Мозък", както и още няколко кардиологични болници в страната, производителят на лекарства "Чайкафарма" и застрахователят "Дал Бог живот и здраве".

Как беше прието

Проектът за създаването на болницата "Мама и аз" беше представен пред Министерския съвет (МС) на 30 април от здравната министърка Галя Кондева. На заседанието присъства и премиерът Главчев. Предложението беше гласувано без обсъждане.

На следващия ден след силен обществен натиск и остри реакции Главчев поиска решението да бъде отменено.

Защо точно сега

Идеята на "Търговска лига" за голяма многопрофилна болница в столицата не е нова. Още през 2021 г. дружеството иска да създаде такава, но оценка на здравните власти показва, че в района на София няма нужда от повече болнични легла.

Малко по-късно "Търговска лига" внася предложение за създаване на частна многопрофилна болница с акцент върху майчиното и детското здраве, но проектът отново не получава одобрение.

"Тази тема я бяхме забравили, тя възкръсва от 22-а година", казва пред БНТ проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Според него решението на МС е било предварително подготвено и умишлено е взето от служебния кабинет в средата на седмица с няколко празника и почивни дни.

Защо предизвика недоволство

Един от основните аргументи против създаването на "Мама и аз" е, че такава частна болница би привлякла висококвалифицирани специализрани лекари, каквито в момента недостигат, а и ще бъдат нужни в бъдещата държавна детска болница. Построяването на такава се бави от години.

Проектът "Мама и аз" стана известен в медийното пространство като "частна детска болница". Името на заведението по думите на проф. Литвиненко също "ясно говори за каква болница е ставало дума", въпреки че инвеститорът отрече това и реши да промени названието ѝ.

През 2022 г. д-р Благомир Здравков, директор на единствената детска университетска болница в страната „Проф. Иван Митев“, изнесе данни, според които за лечебно заведение от мащаба на "Мама и аз" ще са нужни общо над 1000 здравни специалисти и над 300 лекари. По данни на здравното министерство в края на 2021 г. в детските болнични звена в София са работили малко над 240 лекари.

Също така според Литвиненко разрешението за строежа е дадено на базата на настояща оценка на нуждите за София, но когато частната болница заработи, тя може да промени структурата си, да увеличи броя на леглата за педиатрични отделения и така да промени оценката за необходимост от държавна детска болница.

Според Литвиненко частната болница ще привлече и други специалисти от вече съществуващи болници, не само в педиатричните отделения.

България е единствената страна в ЕС без национална детска болница

Друг аргумент според експертите е, че е нужна цялостна държавна политика по отношение на детското здравеопазване и болница, която да обединява всички необходими услуги и медицински специалности, а не само няколко педиатрични отделения. България е единствената страна в Европейския съюз без национална детска болница.

Какво казва инвеститорът

След общественото недоволство и отхвърлянето на решението на МС „Търговска лига“ съобщи, че ще промени концепцията - педиатричното отделение в проекта ще отпадне, а името на болницата ще бъде сменено.

Инвеститорът определи първоначалното одобрение на МС като "законосъобразно и правилно", като добави, че "нито проектът, нито решението за новата болница въобще имат за цел създаването на някаква „национална частна детска болница“.

В позицията също беше изразена подкрепа за създаването на държавна детска болница, като според "Търговска лига" построяването на "модерна многопрофилна болница в София, без педиатрично отделение, не променя тази наша принципна позиция".

Докъде е проектът за държавна болница

Председателят на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко казва, че оглавяваното от него сдружение многократно е съдействал на здравното министерство за процеса през последните години. Тъй като обаче изпълнителната власт се сменя твърде често, няма координация на действията и работата по проекта се бави допълнително.

До края на май ще започне събарянето на сградите, които се намират на терена, предвиден за бъдещата национална болница

На фона на общественото недоволство във вторник след среща между Главчев, Кондева, Литвиненко и Здравков от МС съобщиха, че до края на месеца ще започне събарянето на старите сгради, които се намират на терена, предвиден за бъдещата национална болница. Оттам казаха и че има и избран изпълнител за събарянето.

Предстои Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да избере изпълнител за на техническия проект на държавната детска болница. В края на май ще се състои среща с представители на ЕИБ, на която ще бъдат поканени и членове на съвета за изграждането на болницата.

По-ранно на 30 април Главчев каза също, че финансирането за проекта вече е осигурено.

Каква е целта на проверката

Още в петък премиерът каза, че ще изпрати писма до ДАНС и прокуратурата, от които ще поиска да проверят процедурата по издаване на разрешение за изграждането на "Мама и аз".

Във вторник вечерта от пресслужбата му съобщиха, че той е подал сигнала си и иска двете институции да установят дали са налице "данни за извършване на престъпления" през всички етапи от момента на иницииране на процедурата досега.

По думите на Литвиненко пред БНТ по-рано смисълът от проверката ще е да се установи кои са хората в администрацията на здравното министерство и на МС, които са поставили темата отново на дневен ред.

Преди това в петък от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) казаха, че са издали две положителни становища за проекта - през февруари 2023 г. от временната управителка д-р Йорданка Пенкова и през ноември от тогавашния управител Станимир Михайлов, избран по предложение на ПП-ДБ.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) съобщи, че е изготвила три комплексни оценки за частната болница. Първата е на бившия директор на агенцията проф. Росен Коларов по време на управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев. При искането на тази оценка „Търговска лига“ е посочила, че ще строи педиатрична болница.

Анализ на ИАМН е показал, че ако това се случи, няма да има достатъчно специалисти за бъдещата държавна детска болница. След това „Търговска лига“ промени предложението си и каза, че частната болница ще има само една педиатрична структура, но името „Мама и аз“ остана.

Втората оценка на ИАМН е уточнение към първата, а третата е подписана тази година от сегашната директорка на агенцията Иванка Динева, която беше предложена от ГЕРБ за шефка на НЗОК.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG