Връзки за достъпност

Извънредни новини

Терен, структура, анализ. Докъде стигна Националната детска болница


Надежда Цекулова. На фона е теренът в Горна Баня, избран за строителството на Националната детска болница. Колаж
Надежда Цекулова. На фона е теренът в Горна Баня, избран за строителството на Националната детска болница. Колаж

Национална детска болница ще има. Решенията около нея обаче не се взимат достатъчно прозрачно, пише Надежда Цекулова. Има терен, но не се знае защо е избран. Има и план за структура, но не е публикуван.

Национална детска болница ще има. Ще има и Обществен съвет**, който да следи за законността, целесъобразността и прозрачността на всички решения, които се взимат около реализирането на този толкова често експлоатиран политически, но все още неслучил се национален приоритет.

На този етап обаче положителната заявка все още не е направила процеса по-прозрачен и по-устойчив.

Въпросите около това как е избран теренът за болницата остават, а здравното министерство до момента не дава отговори. Не е публичен и планът за структурата на болницата.

Хронологията

Въпросът къде ще се строи бъдещата детска болница стои от повече от година, след като граждански отпор попречи лечебното заведение да бъде поместено в рушащ се изоставен строеж от седемдесетте години.

В началото на юли 2022 г. екипът на тогавашния здравен министър Асена Сербезова възложи изследване на пет терена – край ортопедичната болница в Горна Баня, до рехабилитационната болница в Овча купел, в дворовете на МБАЛ Св. Анна (бившата Окръжна), „Лозенец“ (бившата Правителствена) и на Специализираната болница по рехабилитация в гр. Банкя. Изследването трябваше да се извърши от частна фирма, но след падането на редовния кабинет служебният екип прекрати договора.

В края на ноември министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че за построяване на болницата е избран теренът в Горна баня, с аргумента, че там има достатъчно място, чист въздух и минерални извори. Бяха предприети действия за отчуждаване на съществуващия частен имот в рамките на парцела и за приемане на подробен устройствен план.

В началото на това лято дойде нов редовен екип в Министерството на здравеопазването. Заместник-министърът Михаил Околийски каза пред БНТ, че може би тази болница трябва да е в центъра на София и теренът не е избран практично. Само няколко дни по-късно обаче министър Христо Хинков каза в друга телевизионна изява – пред бТВ – че теренът в Горна баня е единственият възможен.

Липса на прозрачност

Противоречивите сигнали по темата за Националната детска болница провокират бурни медийни и обществени реакции и дават широк терен за политически спекулации. Основната причина за това е, че въпреки всички интервюта, заявки, клетви и ангажименти, целият описан по-горе процес всъщност протича недостатъчно прозрачно.

В началото на 2023 г. Националната мрежа за децата (НМД) поиска по Закона за достъп до обществена информация да получи документите, на базата на които е избран теренът в Горна баня. Отговорът на министерството практически цитираше разказаното пред медиите, но документи не бяха предоставени. НМД заведе дело срещу ведомството и в началото на юли го спечели.

В решението си съдът посочва, че описаното в отговора на министерството е „твърде общо и не дава никакъв конкретен отговор“ и го задължи да предостави обсъжданите документи в работен вид. Основният мотив на магистратите е, че това допринася за повишаването на прозрачността на дейността на органа в областта на детското здравеопазване.

„Оттогава минаха две седмици, все още не сме получили поисканите документи, но може би това предстои, тъй като в съдебното решение няма указан срок“, каза Мария Брестничка, директор „Развитие на мрежата“ в НМД.

Междувременно същите документи са искани от инициативата още веднъж в края на май – отново безуспешно.

Теренът

Разликата между „най-доброто място“ и „единственото възможно място“ е значителна.

Такова нещо като "терен без никакви компромиси" не съществува. Ние не настояваме за такъв терен, защото сме реалисти.
Д-р Бояна Петкова

„Такова нещо като "терен без никакви компромиси" не съществува. Ние не настояваме за такъв терен, защото сме реалисти. Затова трябва да има разписан и съгласуван с другите релеватни институции план за компенсиране на установените дефицити на терена“, коментира през ноември д-р Бояна Петкова от инициативата „ЗА истинска детска болница“.

Проучване на характеристиките на терена е правен, каза пред Свободна Европа проф. Елена Пенева - директор на създадената от МЗ Здравна инвестиционна компания, чиято задача е да развие проекта за Национална детска болница.

„С оглед на спирането на процеса на проучване [през юли 2022] решихме, че е целесъобразно да се направи предварително проучване на характеристиките на терените с безвъзмездно участие на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия“, каза тя.

Проф. Пенева допълни, че от компанията са провели и среща с главния архитект на София.

„Всички тези предварителни проучвания, както и предложения за процедиране при избора на терен са представени с доклади към Министерството на здравеопазването“, каза проф. Пенева.

Отговорът на въпросите за евентуалните недостатъци на терена и тяхното преодоляване обаче не е публичен и до днес, макар че би направил невъзможни по-нататъшните спекулации по темата и би предотвратил намесата политически интереси на мястото на експертните анализи и добрите практики.

Структурата

В края на май служебният здравен министър Асен Меджидиев представи напредъка в работата по проекта за Национална детска болница. Тогава стана ясно, че се предвижда лечебното заведение да има 25 клиники, като сред тях ще са представени основните детски специалности, детско спешно отделение, детски трансплантационен и рехабилитационен център, както и структури, които засега напълно липсват в педиатричната грижа у нас, като звено за палиативни грижи.

Проектът е бил разработен от екип от педиатричната общност, под координацията на д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница по детски болести в София. Пълният план обаче не беше представен на медиите, не е предоставен и след като е поискан по Закона за достъп до обществена информация от инициативата „За истинска детска болница“.

„Това е предварителна структура“, коментира пред Свободна Европа проф. Елена Пенева. По думите ѝ тя предстои да се адаптира, прецизира и обсъди с всички заинтересовани страни.

Това по думите ѝ ще стане, след като стане готов анализът на детското здравеопазване, който ще се извърши с подкрепата на експерти от Европейската инвестиционна банка.

„Анализът предвижда да направи "разрез" на ситуацията в детското здравеопазване за период от 5 години назад“, допълни проф. Пенева. Тя обясни, че експертите, които ще го изготвят, вече са направили първата си среща и събирането на данни е започнало. Декларирано е било намерението „да се срещнат не само с представители на МЗ, но и с пациентските организации, НПО-тата, които отдавна водят битка за изграждането на модерна детска болница“.

Настояването за анализ, който да гарантира обществения интерес при изграждането на чаканата четири десетилетия детска болница е с давност три години. Негов автор е инициативата „ЗА истинска детска болница“. Също оттогава датира и искането им за създаване на Обществен съвет, обещаван от няколко министри в този период.

Общественият съвет

Последният ангажимент дойде преди дни от настоящия министър на здравеопазването Христо Хинков. Той съобщи, че „предстои създаването на Обществен съвет, за да може изграждането на детската болница и всички дейности свързани с него, да бъдат обсъждани прозрачно и най-важното - обществото и всички заинтересовани страни да са част от този процес“. И даде да се разбере, че това може да се случи скоро.

Според Хинков болницата може да бъде готова до две години и половина.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

**След публикуването на текста Министерството на здравеопазването съобщи, че вече е подписана заповед за създаване на Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница. В него влизат лекари, представители на неправителствени организации и журналисти, включително авторката на текста.

  • 16x9 Image

    Надежда Цекулова

    Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве.

XS
SM
MD
LG