Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обект с национално значение". Служебният кабинет реши детската болница да е в Горна баня


Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Окончателно е избран най-подходящият терен за изграждането на Национална детска болница. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Става дума за около 40 декара в район „Овча купел“, квартал „Горна Баня“, като теренът се намира до ортопедичната болница.

Според Меджидиев мястото отговаря на всички критерии, които са били поставени за модерна европейска детска болница. Не стана ясно въз основа на какви точно са критериите. Той аргументира избора на локацията добрия климат в района и с комуникационната свързаност с останалите части на София.

"Детската болница ще бъде обект с национално значение", каза още той. Меджидиев допълни, че екип от Министерството на здравеопазването ще посети няколко специализирани детски болници в Европа, за да почерпи опит. За крайната цена на изграждането на лечебното заведение е все още рано да се говори по негови думи.

„Теренът позволява, освен детската болница, да бъдат изградени към нея и хотел за родители, както и рехабилитационен център. Ще бъдат обособени отделни спешни структури, реанимационни структури, спрямо заложените потребности“, добави той.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков допълни, че е набелязан „кратък и ясен хоризонт“, в който да се започне проектирането и изграждането на лечебното заведение. Той прогнозира, че в рамките на около два месеца подробният устройствен план може да бъде одобрен, след което да последва издаването на виза за проучване и проектиране.

По време на управлението на кабинета на Кирил Петков екипът на тогавашния здравен министър Асена Сербезова възложи проучването на 5 терена за държавната детска болница на фирма "Тера консулт". По-късно служебната власт прекрати договора вследствие на забавяне от страна на изпълнителя.

Първоначално беше предвидено болницата да бъде построена на мястото на недовършения Институт по педиатрия в двора на Александровска болница, Медицинска академия. През последните години имаше силен натиск на протестиращи срещу това място, където има започнат и изоставен строеж, тъй като според граждани и експерти проектираната там сграда не отговаря на нуждите на една съвременна детска болница.

Тази година служебният кабинет прекрати стария съществуващ договор с "Главболгарстрой" за 100 млн. лв., който беше определил предишната локация, и избра нова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG