Връзки за достъпност

Извънредни новини

С гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС държавният бюджет беше одобрен на първо четене


Финансовият министър Асен Василев, архивна снимка
Финансовият министър Асен Василев, архивна снимка

С гласовете на "Продължаване промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС държавният бюджет за 2024 г. беше одобрен на първо четене. Депутатите на БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" критикуваха бюджета и гласуваха против.

Срокът за предложения преди второто гледане на проекта е до петък.

Новината идва на фона на очакваното по-късно във вторник гласуване на второ четене на промените в останалите три данъчни закона - за местните данъци и такси, за данъка върху добавената стойност и за корпоративното подоходно облагане. Те трябва да бъдат приети преди приемането на бюджета за предстоящата 2024 г.

Основните критики към бюджета на министъра на финсните Асен Василев в продължилото близо седем часа в понеделник заседание бяха прогнозирания икономически растеж на фона на рецесията в страните от Европейския съюз и размера на държавния дълг.

От ГЕРБ казаха, че не подкрепят бюджетната политика, но ще гласуват "за" бюджета. От ПП-ДБ отговориха, че политиката на "бюджетно благоразумие" на ГЕРБ е "политика на стабилната бедност".

ДПС не взе отношение по време на дебата.

По думите на депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова трупането на дългове и поддържането на по-висок дефицит не е дългосрочно устойчива стратегия, и съществува риск поддържането на по-висок дефицит да доведе до по-голяма инфлация.

Красимир Вълчев определи предлаганата бюджетна политика като "типично лява", защото социалните разходи са изместили инвестиционните.

По думите му държавите, които не са спазвали благоразумна политика и са рязали разходи за развитие, "в крайна сметка са подкопавали потенциалния растеж на Брутния вътрешен продукт и са влизали в дългови спирали".

Венко Сабрутев от ПП-ДБ каза, че до ноември дефицитът е едва 0,6% от гласувания до 3%.

"Стига сте плашили обществото, стига сте го заблуждавали", обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

"Казвате, че по ваше време е имало политика на бюджетно благоразумие? Защо през 2007 г. дефицитът спрямо БВП беше едва 13% , а по ваше време - 2016 г., става рекордните 29,8%", попита той.

По думите му политиката на ГЕРБ е била „политика на стабилната бедност“. "Вие режехте капиталовите разходи и всъщност това пречеше на икономиката да расте, а в същото време социалните плащания бяха на абсолютния минимум", добави Сабрутев.

Според БСП новият бюджет гарантира "лазене по икономическото дъно". По думите на Румен Гечев предвиденият икономически растеж от 3,2% е "пожелателен" и "трудноизпълним", предвид растежа на световната икономика и рецесията в много от страните членки на ЕС.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов призова депутатите от ГЕРБ да не гласуват така предложения бюджет, защото критиките им са основателни.

Според депутата от "Възраждане" Цончо Ганев повишаването на доходите трябва да става на базата на икономически растеж, а не чрез акумулирането на нов дълг.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" упрекна Асен Василев, че откакто е министър на финансите външният дълг на България е нараствал с 207 лв. на секунда, "за което във финансовото министерство има поставен часовник на дълга".

"Ясно е, че от финанси не разбирате. Външният дълг се гледа като съотношение към БВП и когато сложите часовник как нараства дългът, трябва да сложите и часовник и как нараства БВП', му отговори Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG