Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът предлага ДДС за ресторантьорите да остане 9%, ако бизнесите осветлят доходите си


Министърът на финансите Асен Василев
Министърът на финансите Асен Василев

Правителството предлага ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за ресторантьорите и хотелиерите да остане намалена на 9%. Това става ясно от решенията на Министерския съвет, взети в понеделник.

Ставката на ДДС е 20%, но за ресторантьорските и хотелиерските бизнеси тя беше намалена на 9% от третия кабинет на Бойко Борисов (2017-2021 г.) като форма на подпомагане по време на пандемията от COVID-19. Впоследствие мярката беше удължавана няколко пъти.

Сега кабинетът предлага тя отново да бъде удължена, а мотивът е да се предостави "възможност на бизнеса както да поддържа конкурентоспособността си, така и да запази работните места в сектора", пише в решенията от понеделник.

На брифинг пред медиите министърът на финансите Асен Василев каза, че кабинетът е получил предложения от ресторантьорите и хотелиерите те да въведат няколко задължения, с които да се изсветлят трудовите доходи в бранша за сметка на вдигането на ДДС.

Те включват въвеждане на ПОС терминали, плащане на заплатите по банков път и минимални ставки на тези заплати, които да надхвърлят минималната работна заплата. От бранша предлагат тези задължения да важат за всички бизнеси с категория 2 звезди и нагоре.

"Ако всичко това бъде прието, тогава 9-те процента могат да останат като временна мярка, защото хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото ако ДДС се върне на 20%", каза Василев

"Изборът е на парламента - дали да приеме пакета за изсветляване, или да приеме 20-те процента", добави той.

Предложението на правителството е част от изменения в данъчните закони, които бяха приети в понеделник. Предстои те да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Данъчните законни трябва да бъдат приети преди внасянето на бюджета за 2024 г. в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG