Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: 9% ДДС за ресторанти, книги и бебешки стоки


Депутатите одобриха предложението за намаляването на ДДС, след като в началото на май Бойко Борисов отправи предложение за това
Депутатите одобриха предложението за намаляването на ДДС, след като в началото на май Бойко Борисов отправи предложение за това

С промени в Закона за Данък добавена стойност (ДДС) депутатите приеха намаляване на ставката до 9 % за ресторантите и кетъринга, настаняването в хотели и къмпинги, за книгите, учебните помагала и бебешките храни и пелени. Решението за намаляването от 11 % беше прието на второ четене без да се проведе дебат.

В подкрепа на промените гласуваха общо 150 народни представители, „против“ бяха двама, а един се въздържа.

По-ниската ставка влиза в сила от 1 юли и ще се прилага до 31 декември 2021 г., а предложението на БСП за намаляването на данъка за книгите да стане постоянно, беше отхвърлено.

Заедно с промените беше прието и медици и други служители, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса, да получат ваучери на стойност 210 лв. Те ще важат за почивка от най-малко 7 дни в държавни почивни бази и в тези на Националния осигурителен институт, предвидени за рехабилитация.

Според първоначално внесения закон работещите в сектора за ресторантьорски и кетъринг услуги трябваше да се осигуряват върху минимум 800 лв.. В крайна сметка депутатите приеха, че нискоквалифицираният персонал като миячи на чинии или камериерки може да се осигуряват на 610 лв.

До днешните промени се стигна, след като на 12 май премиерът Бойко Борисов предложи ДДС за книги и заведения да бъде намален от 20 на 9 %, като това да влезе в силна в най-бързи срокове.

"Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект. Така ще опаковаме храната на хората. И едното е храна, и другото - духовна", каза тогава той.

Три дни по-късно проектозаконът беше внесен в Народното събрание от депутати на управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а впоследствие ДПС предложи и намаляването на ставката за определени бебешки стоки.

Няколко дни след внасянето на проектозакона финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично против готвените промени. В свое становище той заяви, че за „да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17 - 18%“.

Позицията на министъра доведе до напрежение с премиера, който обяви, че „който не е съгласен, може да си ходи“.

По време на гласуването Горанов не присъства в пленарната зала. Отсъстваше и председателят на финансовата комисия към парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, която също е против гласуваните промени.

Депутатите отхвърлиха предложението за намаляването на ДДС за високоалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в ресторантите или предоставяни като част от кетъринг услуга. Беше решено да се запази ставката от 20 % за туроператорските услуги, както и за лекарствата, плащани от здравната каса, медицинските изделия и основните храни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG