Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без БСП и "Възраждане" депутатите осъдиха нападението срещу Израел


Извънредното заседание на парламента в петък
Извънредното заседание на парламента в петък

Народното събрание прие декларация в петък, с която осъди атаката на палестинската паравоенна групировка Хамас срещу Израел. Това стана с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС и "Има такъв народ" (ИТН). БСП и "Възраждане" не участваха в гласуването.

В събота Хамас, обявена от Израел, САЩ и Европейския съюз (ЕС) за терористична групировка, атакува изненадващо Израел. Загинаха повече от 2800 души от двете страни, а Хамас взе близо 150 израелски заложници. Израел обяви състояние на война.

Автори на декларацията, гласувана от българския парламент в петък, са народни представители от парламентарната група на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

"В светлината на жестокото, безпрецедентно и дръзко терористично нападение срещу невинни израелски граждани от 7 октомври, заявяваме съпричастност и непоколебима подкрепа за нашите израелски приятели", се посочва в текста.

Там пише още, че „операция „Железни мечове” (на израелската армия - бел. ред.) представлява неизбежен и необходим реципрочен отговор - акт за защита на живота и достойнството на израелците и правото на съществуване на самата държава Израел“.

„Отчитаме и че в Газа живеят над два милиона палестинци, които също са заложници на деспотизма на Хамас и биват използвани като жив човешки щит“, пише още в декларацията.

С нея депутатите призоваха още Хамас и всички терористични организации да бъдат подведени под отговорност за действията си.

Декларацията на българския парламент идва на фона на седми пореден ден на атаки срещу Израел. Хамас отново изстреля ракети срещу Израел, докато израелската армия се готви за сухопътна офанзива срещу Газа.

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG