Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повече избиратели на ГЕРБ и "Възраждане" са подкрепили Григорова на балотажа


Ваня Григорова, Васил Терзиев. Колаж.
Ваня Григорова, Васил Терзиев. Колаж.

По-голямата част от гласувалите за ГЕРБ и "Възраждане" на първия тур, които са гласували и на втория, са подкрепили Ваня Григорова.

Това показва анализ на демографските профили от екзитпола на втория тур на местния вот в София, публикуван от социологическата агенция "Галъп интернешънъл" в понеделник.

Балотажът в София ден по-рано беше спечелен от кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев. Той получи 48,20% от гласовете, а Ваня Григорова, която беше излъчена от широка коалиция от леви и проруски партии, получи 46,89%.

Гласоподавателите по пол, възраст и образование

Според анализа на "Галъп" по-младите и хората в активна възраст са подкрепили новия кмет на София Васил Терзиев на балотажа в неделя. Опонентката му Ваня Григорова е събрала симпатиите в по-голяма степен на по-възрастните.

При Терзиев над 80% от вота на втория тур идва от висшисти, докато при Ваня Григорова този дял е десетина пункта по-нисък.

И за двамата кандидати са гласували повече жени (почти 58,9% за Григорова и 55,5% за Терзиев). Това "Галъп" обяснява с факта, че жените са били по-активни гласоподаватели на балотажа в София.

Гласоподавателите според партийни симпатии

Над 70% от вота за Терзиев идва от симпатизантите на подкрепилите го формации "Продължаваме промяната – Демократична България" и "Спаси София". За сравнение делът на привържениците на БСП при гласувалите на втория тур за Григорова е едва малко над една трета.

Така Григорова затвърждава образа си на кандидат с по-скоро протестен и отвъдпартиен фокус, отбелязват анализаторите.

Гласовете на другите електорати

Около две трети от излезлите на първия тур в София за листа или кандидат-кмет на националистическата проруска партия "Възраждане", са излезли да гласуват и сега. Сериозно мнозинство сред тях са избрали Григорова (9,8% срещу 1,1% за Терзиев). Така, малко над 20 000 гласа за Ваня Григорова на втория тур от местния вот идват от партия "Възраждане".

Малко над 20 000 гласа за Ваня Григорова на втория тур от местния вот идват от партия "Възраждане"

Повече обаче са гласовете за нея, идващи от ГЕРБ (10,8% от излязлите да гласуват на балотажа срещу 5,1% за Терзиев). Общо около половината, излезли на първия тур за ГЕРБ или Хекимян, са гласували и на втория тур - за Григорова.

Социолозите преполагат, че делът им е дори още по-голям, доколкото в големия брой откази от да участват в екзитпола вероятно се крият именно гласуващи за Григорова привърженици на ГЕРБ.

Голяма част от подкрепата за кандидата за кмет на "Има такъв народ" Ивайло Вълчев на балотажа е отишла отново при Ваня Григорова.

Според "Галъп" вероятно половината от подкрепилите Вили Лилков, издигнат от коалицията "Синя София", са гласували и на балотажа. При тях съотношението е отчетливо в полза на Терзиев, макар и да личат високи дялове в опцията "Не подкрепям никого".

Ако до голяма степен Терзиев е запазил подкрепата от първия тур, то Ваня Григорова е качила още.

"Може да се анализира защо, дали това е наказателен вот", каза пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова.

На първия тур преди седмица в столицата Васил Терзиев спечели 31,8% подкрепа (119 121 гласа), а Ваня Григорова остана втора с 21,6% (80 875 гласа). Тогава беше избран и нов състав на Столичния общински съвет, в който влизат 9 съветници от „БСП за България“.

Последно в понеделник Григорова каза, че ще оспорва пред съда резултатите от втория тур.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG