Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Секция по секция, глас по глас". Ваня Григорова ще оспори резултатите от балотажа за кмет на София


Благовест Кирилов, Ваня Григорова и Иван Таков на пресконференция в щаба на „БСП за България“ след втория тур на местните избори
Благовест Кирилов, Ваня Григорова и Иван Таков на пресконференция в щаба на „БСП за България“ след втория тур на местните избори

Кандидатката за кмет на София Ваня Григорова и нейният екип ще оспорват пред съда резултатите от втория тур на местните избори, който се проведе в неделя. Това стана ясно от пресконференция на Григорова в щаба на местната коалиция „БСП за България“, която издигна кандидатурата ѝ.

Заявката на Григорова идва ден след балотажа за столичен кмет, в който тя се изправи срещу Васил Терзиев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“.

Терзиев спечели 48,2% подкрепа (175 044 гласа), а Григорова - 46,89 на сто (170 258 от подадените гласове). Така кандидатът на ПП-ДБ стана кмет на София с по-малко от 5000 гласа разлика от опонентката си.

Сега от екипа на Григорова съобщават, че ще оспорват този резултат. Аргументите, които те посочват, са два:

  • Машините за гласуване, които бяха използвани на втория тур от местните избори, са удостоверени „неправомерно“. Хеш кодът е бил „компрометиран“, заради което удостоверяването не може да се приеме за завършено.
  • Има подозрения за разминаване при нанасянето на данните от сгрешени протоколи на секционните избирателни комисии, поради което може някои от гласовете да са „изчезнали“.

Два дни преди първия тур на местните избори Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинния вот заради справка на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Според справката зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на машина, за да го манипулира. Така на първия тур от изборите се гласуваше само с хартиени бюлетини.

След това Върховният административен съд (ВАС) постанови, че отмяната на машините на първия тур не е незаконосъобразна, но на балотажа трябва да има и машинен вот. Миналия четвъртък Министерството на електронното управление (МЕУ) повторно удостовери машините.

Сега от „БСП за България“ поставят под въпрос това удостоверяване. Твърдения на коалицията за потенциални проблеми в машинния вот се появиха още в неделя.

На пресконференцията в понеделник тези доводи представи Благовест Кирилов - член на екипа на Григорова и бивш зам.-министър на електронното управление в служебно правителство на президента Румен Радев. За предполагаемите грешки в подготовката на машините Кирилов обвини ЦИК и МЕУ.

Какво каза Григорова

„Надеждата остава жива, а свободата е на една ръка разстояние - между 3 и 5 хиляди гласа. Аз ще бъда първата, която ще поздрави Терзиев, ако или когато съдът реши, че тези резултати и начинът, по който бяха постигнати, са законосъобразни“, каза Григорова пред медиите.

По думите ѝ ПП-ДБ и ГЕРБ са виновни за подкопаването на доверието в изборния процес.

„Срещу нас беше впрегнат целият властови, финансов, управленски, включително технически ресурс, с който разполага сглобката в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС“, каза Григорова и добави, че въпреки това екипът ѝ отчита успех и удвояване на гласовете в сравнение с първия тур.

Иван Таков, лидер на столичната организация на БСП - БСП-София, също взе участие в пресконференцията.

„Ще водим битка за всеки глас. Няма да позволим победата да ни бъде открадната“, каза той и добави, че екипът на Григорова вече извършва проверка на резултатите от балотажа „секция по секция, протокол по протокол, дори глас по глас“.

„Имаме достатъчно основания, за да оспорим крайния резултат от изборите. Ще го направим по всички правила на Изборния кодекс, защото ние заедно носим отговорност към тези 170 хиляди софиянци, които гласуваха доверие на нашата местна коалиция“, каза още Таков.

Как се оспорват местни избори

Васил Терзиев беше обявен за кмет с решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в столицата по-рано в понеделник.

Решението може да бъде обжалвано в срок от 7 дни пред Административен съд София-град. На пресконференцията Григорова заяви, че екипът ѝ ще се задейства още „в следващите часове“.

Според Изборния кодекс обжалването не може да спре изпълнението на решението, с което се обявява нов кмет, освен ако съдът не реши друго.

Съдът има 14-дневен срок да се произнесе по жалбата. Той може да потвърди първоначалното решение на ОИК или да обяви избора за недействителен.

На първия тур преди седмица в столицата Васил Терзиев спечели 31,8% подкрепа (119 121 гласа), а Ваня Григорова остана втора с 21,6% (80 875 гласа). Тогава беше избран и нов състав на Столичния общински съвет, в който влизат 9 съветници от „БСП за България“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG