Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков предлага ГЕРБ да отмени дерогацията за руския петрол след ротацията с Габриел


Вицепремиерът Мария Габриел и премиерът Николай Денков
Вицепремиерът Мария Габриел и премиерът Николай Денков

Премиерът Николай Денков каза в неделя пред БНР, че предлага на ГЕРБ да осъществи исканата отмяна на дерогацията от забраната за внос на руски петрол, след като Мария Габриел стане министър-председателка през март.

Новината идва, след като в петък депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев съобщи, че внася в парламента предложение за отмяна на дерогацията от забраната за руски петрол, която България получи от Европейския съюз през 2022 г. и която важи до септември 2024 г. От дерогацията се възползва рафинерията "Нефтохим" в Бургас, собственост на "Лукойл".

Предложението на Добрев дойде ден след като бяха публикувани разследване на международното издание Политико и доклад на неправителствените организации "Глобъл Уитнес", Център за изследване на демокрацията и Център за изследване на енергията и чистия въздух. Според тях от началото на 2024 г. руската държавна компания "Лукойл" е генерирала печалба от близо 1 млрд. евро, с които да финансира военната си инвазия в Украйна.

Денков каза, че е прочел доклада на неправителствените организации и в него има много внушения, които предполагат, че нещо може би се е случило, но се основават на невярна информация.

Според Денков, ако се реализира предложението за незабавна отмяна на дерогацията, ще се реализира сценарият, който е докладван от Съвета по сигурността за липса на достатъчно нефт за рафинерията "Нефтохим", която много бързо ще изчерпи запасите си и горивата ще поскъпнат неимоверно точно преди зимния сезон.

"Всичко това е много ясно написано в доклади, които дойдоха в Съвета по сигурността", каза Денков. По думите му затова правителството ще настоява за поетапен преход - до края на септември догодина, за да премахне този риск към държавата. Денков предложи, ако ГЕРБ иска по-ранна отмяна на дерогацията, тя да се случи през март, когато Мария Габриел поеме премиерския пост, за да може отговорността от последствията да е при тях.

По думите на премиера правителството е изразило подкрепа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши да поеме контрола върху спазването на санкциите за руския петрол, наложени от ЕС.

По-късно в неделя ДПС съобщи, че Делян Пеевски, депутат от партията и санкциониран за корупция по закона "Магнитски", ще внесе в понеделник в парламента писмен въпрос към Денков "относно договореностите, постигнати с "Лукойл"".

В събота Добрев и Пеевски сезираха прокуратурата по информацията за печалбите на Кремъл от дерогацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG