Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България не можа да намери своя Фалконе". Кьовеши похвали офиса на европрокуратурата в София


Лаура Кьовеши и Николай Денков
Лаура Кьовеши и Николай Денков

Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши похвали офисът на институцията в София. По думите ѝ той може да бъде даден за пример пред останалите представителства на разследващите.

Това каза Кьовеши след среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Ръководителката на европрокуратурата е на посещение в българската столица, за да участва в антикорупционен форум.

Тя каза, че борбата с корупцията е свързана с превенция и санкции. Според нея в реалността корупцията продължава да бъде толерирана в голяма степен навсякъде и няма страна, която да е предпазена от нея.

"Много години ние игнорираме какво нивото на финансови злоупотреби означава за нашата собствена сигурност", добави тя, посочвайки, че тези престъпления обикновено са свързани с друга, по-сериозна криминална дейност.

Премиерът Денков отбеляза като положителен напредък на България приемането на ново антикорупционно законодателство.

"За съжаление България през последните години не можа да намери своя Фалконе, своята Кьовеши и това дава своето отражение. През последната година под натиск отвън, под ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите", каза той, визирайки разделянето на антикорупционната комисия.

Джовани Фалконе е италиански прокурор, борец срещу мафията в Сицилия. Той е убит от мафията, заедно със съпругата му и трима техни телохранители на магистралата край град Капачи през 1992 г.

Преди да оглави новосъздадената европейската прокуратура през 2019 г., Кьовеши ръководеше Националната дирекция за борба с корупцията (2013-2018 г.) на Румъния. По разследвания на този орган бяха осъдени за корупция четирима румънски министри, бивш евродепутат, четирима румънски депутати, сенатор, 11-има кметове, петима съдии и трима прокурори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG