Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опит за делегитимиране". Десетки организации в България подкрепиха протестите в Грузия


Протестираща със знамената на Грузия и ЕС пред полицейски кордон в Тбилиси, 14 май 2024 г.
Протестираща със знамената на Грузия и ЕС пред полицейски кордон в Тбилиси, 14 май 2024 г.

Над 30 граждански организации в България подкрепиха проевропейските протести в Грузия, избухнали заради стремежа на местните управляващи да приемат закон за "чуждестранните агенти", подобен на този в Русия.

В грузинската столица Тбилиси от седмици се провеждат масови демонстрации, но управляващото мнозинство на партия "Грузинска мечта" прие спорното законодателство. Управляващите направиха такъв опит и преди година, но се отказаха заради общественото недоволство.

В края на 2023 г. Грузия получи статут на кандидат-член на Европейския съюз (ЕС). Представители на ЕС казаха, че законът за "чуждестранните агенти" може да бъде значителна пречка за кандидатурата на Тбилиси за членство.

Законодателството предвижда санкции за физически лица и неправителствени организации, които получават външно финансиране, ако не се регистрират като "чуждестранни агенти". В Русия този закон беше използван за репресии срещу независими медии и активисти.

На този фон проект "Права и ценности" (ProEUvaluesBG) съобщи, че общо 39 неправителствени организации в България са подкрепили обща декларация в защита на исканията на грузинските протестиращи. Проектът обединява фондациите "Отворено общество" и "Работилница за граждански инициативи", заедно с Международната неправителствена асоциация "Европейска служба за граждански действия" (ECAS).

В декларацията се посочва, че "огромното мнозинство от гражданите на Грузия искрено се стремят към членство на страната си в ЕС, но сегашното правителство в Тбилиси саботира тези стремежи чрез приемането на дискриминационни и несъвместими с европейските норми и ценности закони".

"Смятаме, че приемането на така нареченото законодателство за "чуждестранните агенти" представлява опит за делегитимиране и задушаване на независимите граждански организации и медии и неизбежно води до ограничаване на гражданските права и свободи", заявяват подписалите декларацията.

Според тях европейските институции и правителствата на страните членки трябва да преосмислят отношенията си със сегашното грузинско правителство, както и приоритетите на предоставяната европейска и национална помощ.

"Подобно законодателство противоречи на европейските ценности и е недопустимо както в страните членки, така и в страните кандидатки за членство в ЕС, каквато е Грузия", се казва още в декларацията на българските граждански организации.

Документът е отворен за подписване и от други активисти, ако желаят да изразят солидарността си с грузинците, които протестират в защита на европейското бъдеще на страната си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG