Връзки за достъпност

Извънредни новини

500 дни война. Смъртоносен руски обстрел в Лиман, "стабилни успехи" на Украйна край Бахмут


Украинският президент Володимир Зеленски на Змийския остров в Черно море
Украинският президент Володимир Зеленски на Змийския остров в Черно море

Най-малко седем души за загинали и тринадесет са ранени след руски обстрел над Лиман в Донецка област, а двама са били ранени във Вовчанск в Харковска област и Кривий Рих в Днепропетровска област. Това съобщиха украинските власти в събота, на 500-ия ден от началото на пълномащабната война, която Русия започна срещу Украйна.

Информацията за новите украински жертви идва, след като в петък ООН съобщи, че над 9000 цивилни са били убити в Украйна от началото на руската инвазия. Това число включва само жертвите, за които организацията има потвърждение. Това означава, че реалният брой на убитите вероятно е много по-голям, посочва ООН.

Началникът на регионалното военно управление на Донецка област Павло Кириленко съобщи, че в събота около 10 часа руски ракети са ударили Лиман, като са поразили къща и магазин. По данни към събота следобед 7 души са били убити при атаката.

През нощта и рано сутринта в събота артилерийски обстрел е поразил няколко жилищни сгради в североизточния град Вовчанск, съобщи началникът на регионалното военно управление Олех Синехубов. Един човек е бил ранен.

Един ранен има и в Кривий Рих, родния град на украинския президент Володимир Зеленски, след атака на руската армия с дронове.

500 дни война и Змийския остров

В същото време в събота Зеленски публикува видео от Змийския остров в Черно море. На него той полага цветя и отдава почит на защитниците на острова.

"Днес ние почетохме тук нашите украински герои - всички войници, които са се борили за този остров, които са го освободили. И въпреки че това е малко парче земя в средата на нашето Черно море, това е страхотно доказателство, че Украйна ще си върне всяка частица от територията си", каза Зеленски във видеото.

"Искам да благодаря - оттук, от това място на победата - на всеки наш войник за тези 500 дни", добави той.

Змийският остров се превърна в символ за украинската армия, след като в началото на войната запис, за който се твърди, че съдържа разговор между защитниците на острова и руски боен кораб, обиколи света. В него руският кораб предлага на украинските бранители да се предадат, но те отказват с фразата „Руски военен кораб, ходи се ш****“ .

"Стабилни успехи" край Бахмут

Видео обръщението на Зеленски дойде на фона на съобщения за успехи на украинската армия край Бахмут. Британското разузнаване публикува информация, според която след затишие през юни, през последните седем дни Бахмут отново е сцена на "едни от най-ожесточените боеве на фронта".

"Украинските сили постигнаха стабилни успехи както в северната, така и в южната част на контролирания от Русия град", написаха от британското разузнаване в редовната си сводка.

Американският институт за изследване на войната (ISW) също потвърди информацията, като съобщи, че украинските сили са постигнали "тактически значими успехи" в района на Бахмут и са продължили контранастъпателните операции в най-малко три други района на фронта.

"Геолокационни кадри, публикувани на 6 юли, показват, че украинските войски са постигнали значителен тактически успех близо до Ягидни (2 км северно от Бахмут). Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските войски провеждат настъпателни действия северно и южно от Бахмут, а командващият Сухопътните сили на украинските въоръжени сили Oлександър Сирсики съобщи, че украинските войски са установили контрол над неназовани, по-рано загубени позиции в района на Бахмут", се казва в съобщението.

Преди ден заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр съобщи, че въоръжените сили на Украйна напредват в посока Бахмут. По думите ѝ в южната част на града те са успели да напреднат с повече от километър.

През май Русия съобщи, че е превзела Бахмут след десетмесечни боеве. Оттогава Украйна съобщава, че притиска руските сили северно и южно от Бахмут и опитва да ги изтласкват от превзетите линии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG