Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е извършвал "измамни оценки" на активите на бизнеса си


Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп
Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп "многократно" е представял неверни данни за богатството си пред банки и застрахователи. Това постанови съдия в щата Ню Йорк, съобщи Ройтерс.

Това е довело до значително надценяване на активите на компанията на Тръмп, което е важно при сключване на сделки и осигуряване на финансиране.

Решението на съдия Артър Енгорън е по гражданското дело, заведено от главната прокурорка на щата Ню Йорк Летиша Джеймс. То е именно за незаконно раздуване на активите на компанията и ще влезе в съда следващия понеделник.

Очаква се решението да улесни Джеймс да поиска обезщетение от Тръмп заради неговите действия.

Във вторник адвокат от екипа на Летиша Джеймс представи документи, които показват, че Тръмп е завишавал оценките на имотите си.

В отговор на това адвокатът му защити тезата, че това показва, че Тръмп е "инвестиционен гений" и "майстор в намирането на стойност там, където другите не виждат нищо".

След решението, че Тръмп действително е извършвал измами, част от лицензите за работа на компанията му в Ню Йорк ще бъдат отнети. Освен това съдия Енгорън препоръча да бъдат назначени независими наблюдатели, които да контролират бизнеса му.

"Документите тук очевидно съдържат измамни оценки, които обвиняемите са използвали в бизнеса", пише Ерногън.

Решението на съдията няма да доведе до крах на компанията на Тръмп, но може да отнеме контрола ѝ върху знакови нюйоркски имоти като "Тръмп Тауър".

Адвокатите на Тръмп нарекоха решението на съдията "съдебна грешка". Самият Тръмп го определи като "лов на вещици".

Делото в Ню Йорк за финансови измами е само една от няколкото съдебни битки, които Тръмп води. Същевременно той вече обяви, че ще се бори на президентските избори в САЩ през 2024 г.

Преди това той ще трябва да се яви в съда и по четири наказателни дела в щатите Ню Йорк, Джорджия и Флорида. Тръмп е първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG