Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп отива на съд през март 2024 г. за опит за подмяна на изборните резултати


Бившият президент на САЩ - Доналд Тръмп
Бившият президент на САЩ - Доналд Тръмп

Началото на едно от делата срещу бившия републикански президент Доналд Тръмп е насрочено за 4 март 2024 г., съобщи Ройтерс. Той е обвинен в опит за подмяна на изборните резултати през 2020 г.

След като датата стана ясна, Тръмп каза в социалните мрежи, че ще обжалва решението. Причината е, че тя е само ден преди първичните избори за президент в САЩ. Тръмп засега е основният претендент за номинация на републиканците на президентските избори през есента на 2024 г.

На 5 март в САЩ се провежда така нареченият "супер вторник" (първични избори). Тогава част от американските щати ще проведат конкурси, с които ще номинират кой да се яви на президентските избори през есента.

В понеделник окръжната съдийка на САЩ Таня Чъткан съобщи датата на делото, като отказа да го отложи за 2026 г., каквото беше желанието на екипа на Тръмп.

"Обществеността има право на бързо и ефикасно решение на този въпрос... Определянето на датата на съдебния процес не зависи и не трябва да зависи от личните или професионалните задължения на обвиняемия", каза Чъткан.

След решението на съда Тръмп каза, че ще обжалва, без да дава допълнителни подробности за това как и кога ще го направи. Той нарече делото политически мотивирано.

Според прокуратурата по време на изборите през 2020 г. Тръмп се е опитал да окаже натиск върху служителите на няколко щата да оспорят изборните резултати, като за целта е използвал невярна информация. Също така според тях той се е опитал да убеди вицепрезидента Майк Пенс да анулира електоралните гласове в няколко щата.

Отказът на Тръмп да приеме изборните резултати и разпространяваната от него информация за изборни измами отчасти предизвикаха насилствения бунт на на 6 януари 2021 г. Тогава тълпа от негови поддръжници щурмува Капитолия на САЩ. Вследствие на това имаше и загинали.

През август Тръмп пледира "невинен" по делото за подмяна на изборните резултати. Той е обвиняем по още три дела, по които също пледира "невинен".

През март и май 2024 г. Тръмп ще бъде съден по обвинения за купуване на мълчанието на порноактриса и за незаконно изнасяне на поверителни документи от Белия дом, след изтичане на президентския му мандат. Делата ще бъдат съответно в Ню Йорк и Флорида.

За четвъртото дело, което се води в щата Джорджия, все още няма насрочена дата. То също е за опит за подмяна на изборните резултати в щата.

Тръмп е първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения. Той определя съдебното преследване като политически мотивиран "лов на вещици".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG