Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е обвинен в опит за обръщане на резултатите от изборите в Джорджия


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Прокуратурата в щата Джорджия обвини бившия американски президент Доналд Тръмп и 18 негови съратници за предполагаеми незаконни опити да обърнат резултатите от президентските избори през 2020 г., съобщават световните агенции във вторник.

Новината идва, след като на 2 август Тръмп беше обвинен на федерално ниво, че е опитал да осуети изхода от изборите в страната. Обвинението в Джорджия е четвъртото обвинение за по-малко от шест месеца срещу бившия президент. Той е водещ кандидат на Републиканската партия за предстоящите избори през 2024 г.

Прокурорката на съдебен окръг Фултън в щата Джоржия Фани Уилис предяви обвиненията, като прибягна до действащ местен закон относно престъпността на организираните престъпни групи. Този закон се използва по-специално срещу престъпните банди и предвижда от 5 до 20 години затвор.

Ако Тръмп спечели изборите през 2024 г., но бъде осъден по това дело, той няма да може да обяви, че се помилва, нито пък да постигне прекратяване на съдебното преследване от прокуратурата, защото става дума за дело на щатско ниво, а не на федерално ниво, върху което федералната власт няма правомощия да действа.

Според обвинението след поражението, което претърпя Тръмп в Джорджия през 2020 г., той и останалите обвиняеми са отказали да признаят, че той е губещ и напълно съзнателно и умишлено са участвали в заговор за незаконна подмяна на резултата от изборите в негова полза, се казва в обвинителния акт.

Разследването е започнат през 2021 г. след телефонен разговор от януари същата година, в който Тръмп иска от високопоставен местен представител да намери около 12 000 бюлетини, върху които има неговото име и които му липсват, за да бъде обявен за победител в Джорджия на изборите. Записът от разговора беше направен обществено достояние.

Предизборната кампания на Тръмп публикува изявление, в което обвини прокурорката, че служи на интересите на настоящия президент Джо Байдън. "Уилис стратегически забави своето разследване, за да се намеси максимално в президентската надпревара за изборите през 2024 г. и да навреди на предизборната кампания на Тръмп", се казва още в текста.

Тръмп ще бъде съден през март и май 2024 г. по обвинения за купуване на мълчанието на порноактриса и за незаконно изнасяне на поверителни документи от Белия дом, след изтичане на президентския му мандат. Делата ще бъдат съответно в Ню Йорк и Флорида.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG