Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вторият мандат за кабинет няма да получи подкрепа. Партиите отказаха да преговарят с ДПС


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски

Всички парламентарно представени сили отказаха да преговарят с още неполучилото втория проучвателен мандат за съставяне на правителство Движение за права и свободи (ДПС).

Така изглежда, че и вторият мандат ще бъде неуспешен, въпреки че съпредседателят на ДПС - санкционираният за корупция от Великобритания и САЩ Делян Пеевски, изрази желание да преговаря за него с парламентарните групи.

Новината идва на фона на разцепление в самото ДПС. От миналата седмица започна конфликт между Пеевски и почетния председател на партията Ахмед Доган, който прерасна в разделяне на депутатите на привърженици на единия и на другия.

Във вторник верните на Доган 17 депутати бойкотираха заседанието на парламентарната група на движението, на което трябваше да се вземе решение за втория мандат.

След това Пеевски даде срок на няколко от парламентарно представените партии до края на деня в сряда, за да кажат дали биха подкрепили правителство с мандата на ДПС.

Покана за такива преговори получиха ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), БСП и "Има такъв народ" (ИТН).

В сряда ПП-ДБ отказа да подкрепи втория мандат, защото подходът на ДПС "няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната". ИТН също отклони поканата на Пеевски, защото вярва в успеха на евентуален експертен кабинет, реализиран с третия мандат.

ГЕРБ повтори позицията си да не подкрепя нито втория, нито третия мандат. БСП също каза, че няма да говори с ДПС за евентуален проектокабинет.

Така следва само да се разбере кога ДПС ще вземе папката с втория мандат от президента Румен Радев, дали ще го върне неизпълнен, или ще се опита да състави проектокабинет.

По-рано в сряда вицепрезидентката Илияна Йотова каза, че ще бъде избрана "най-добрата дата [за връчване на мандата], така че да бъде запазен националният интерес".

Миналата седмица Радев връчи първия мандат на първата политическа сила след изборите на 9 юни - ГЕРБ. Тя номинира за премиер Росен Желязков и веднага върна изпълнен мандат. Парламентът обаче отхвърли проектокабинета. Подкрепиха го само депутатите от ГЕРБ и 30 от ДПС. Тогава стана известно и разцеплението в движението заради конфликт между Пеевски и Доган.

Вторият мандат ще получи ДПС като втора парламентарна сила, а третият Радев ще връчи на избрана от него партия. Досега заявка, че го искат, са дали ДСБ и "Да, България" (част от ПП-ДБ), ИТН, "Възраждане" и БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG