Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите от ДПС на страната на Доган не признават за легитимно ръководството на парламентарната група


Колаж на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на движението Ахмед Доган
Колаж на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на движението Ахмед Доган

Депутатите от парламентарната група на ДПС, които подкрепят почетния председател Ахмед Доган, бойкотираха предвиденото за вторник заседание на групата.

Според тях ръководството на групата не е легитимно, тъй като тя е оглавена само от единия съпредседател на партията - Делян Пеевски, но не и от другия - Джевдет Чакъров.

Това стана ясно от становище на подкрепящите Доган, разпратено до медиите минути преди началото на заседанието. На него партията трябваше да обсъди какво ще направи, когато получи втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Новината идва ден след като в понеделник съпредседателят Пеевски за пръв път заговори за разцепление в партията след среща с областни председатели на движението. Пеевски каза, че ДПС ще предложи правителство с втория мандат, и заплаши Доган и подкрепящите го депутати с жалби заради оказване на натиск против тази идея.

„Трябва да бъдем обединени. Призовавам д-р Ахмед Доган към обединение на ДПС. Това никога няма да си го простим и двамата с д-р Ахмед Доган – ако партията се разцепи по оста Доган – Пеевски“, каза Пеевски пред журналисти в понеделник.

Конфликтът между Доган и Пеевски се наблюдава от миналата седмица. Тогава парламентарната група на ДПС се раздели на две при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ, предложен с първия мандат на партията на Бойко Борисов.

30 от депутатите на ДПС го подкрепиха, каквато беше заявката на Пеевски, а други 15, по искане на Доган, гласуваха против.

Още по-рано пък Пеевски започна да отстранява областни председатели и депутати от движението, близки до Доган. Допреди няколко дни обаче съпредседателят на ДПС отричаше да има конфликт с почетния лидер.

Сега това противопоставяне става още по-видимо. Становището на депутатите, които подкрепят Доган, беше изпратено до медиите от имейл адрес на име „ДПС 17“.

17 е общият брой на депутатите, гласували против предложението за кабинет, заедно с още двама - Айсел Руфад, която беше изключена от групата преди гласуването, и Джейхан Ибрямов, който първо гласува с „въздържал се“, а после промени гласа си на „против“, след което също беше изключен.

В становището са записани мотивите, с които тези депутати отказват да се включат в заседанието на парламентарната група. Според тях групата не спазва указанията, посочени от Доган, съгласно които решенията в ДПС трябва да се взимат със съгласието на двамата съпредседатели - Пеевски и Чакъров.

Според устава на партията двамата трябва да бъдат съпредседатели не само на ДПС, но и на групата в парламента.

Те бяха избрани да си поделят лидерските функции в движението по време на национална конференция на ДПС през февруари тази година. След това обаче Пеевски стана по-активният съпредседател за сметка на Чакъров и си създаде образ на едноличен лидер на партията.

Чакъров пък е един от депутатите на страната на Доган в конфликта.

Сред останалите мотиви в становището се споменават липсата на дневен ред на заседанието и съображението, че решението за получаване на мандат за правителство е в компетенциите на политическите органи на партията, а не само на парламентарната група.

Междувременно във вторник стана ясно, че различни международни организации са изразили публично подкрепа за Доган. Почетният лидер е получил писма от Либералния интернационал, Либералната мрежа на Югоизточна Европа и от лидера на европейските либерали Греъм Уотсън.

За Доган често се говори като за „истинския“ лидер на ДПС, въпреки че формално той не оглавява партията още от 2013 г. Доган основава движението през 1990 г. и е негов лидер в продължение на 23 години, след което става пожизнен почетен председател.

Пеевски е съпредседател на ДПС от февруари 2024 г. заедно с Чакъров. До техния избор се стигна, след като през ноември 2023 г. бившият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ неочаквано подаде оставка месец преди да изтече мандатът му.

Пеевски е в политиката от 2001 г., първо от партията на Симеон Сакскобурготски НДСВ, след това от ДПС. Доскоро рядко се появяваше в парламента. Той е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, а името му често се свързва с редица съмнения за злоупотреби с власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG