Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ново начало" или подмяна. Превзема ли Пеевски ДПС през главата на Доган


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски на първия ред в пленарната зала на Народното събрание, 19 юни 2024 г.
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски на първия ред в пленарната зала на Народното събрание, 19 юни 2024 г.

Ключови хора постепенно се отстраняват от втората най-голяма партия в България. Говори се, че новият ѝ лидер Делян Пеевски провежда "чистка". Той казва, че идва "новото начало" за ДПС. Може ли това да става през главата на създателя на партията Ахмед Доган? В сряда сутрин депутат каза, че се случва.

Оставка на депутат, изключване на втори, сваляне на доверието от трети. Всичко това се случи в рамките на седмица във втората по големина партия в българския парламент - Движението за права и свободи (ДПС).

Депутатите, за които става дума - Филиз Хюсменова, Айсел Руфад и Рамадан Аталай, се смятат за близки до почетния председател и основател на партията Ахмед Доган. И неговата дългогодишна лична секретарка също беше освободена от партийната централа.

Формално това се обяснява с ниски изборни резултати. Но дори и на места ДПС да намалява гласовете си, партията никога не е имала толкова депутати, колкото сега.

Това доведе до предположения, че в ДПС се провежда „чистка“, както и че зад нея стои съпредседателят на партията Делян Пеевски. Заговори се, че той отстранява хора на Доган, за да се еманципира от него и да превземе ДПС.

В сряда сутринта (часове след редакционното приключване на текста - бел.ред.) Аталай заяви в ефира на бТВ, че "отношенията между Доган и Пеевски са в разрив в момента", както и че "Пеевски се разпорежда с партията като с лична фирма и уволнява хора, които са близки до г-н Доган".

Стана ясно, че е в студиото след разговор със самия Доган. Той показа разпечатка от имейл, който според него е от Доган до Пеевски, и първият припомня на втория, че партията има двама съпредседатели и решенията трябва да се взимат от тях заедно, с подписите им. След това е настъпил и разривът помежду им, твърди Аталай.

Депутатът заговори за натиск от Пеевски върху хората от ДПС по места. Час по-късно дойде новината, че той е изключен от парламентарната група на ДПС, начело на която е Пеевски.

Какво се случи преди това

В понеделник местната структура на ДПС в Асеновград излезе с позиция до Доган, в която нарича „недопустимо“ свалянето на доверието от Рамадан Аталай. Според представителите на организацията това е „опит да се дискредитира самият почетен председател на ДПС и да се подмени ДПС“. Последваха подобни от Кричим и Първомай.

Във вторник се появиха и писма от членове и симпатизанти на партията в Кърджали, Сандански, Котел и Неделино, в които говорят за "чистка" заради изборните резултати и настояват за намеса на Доган.

По-рано обаче Пеевски заговори за „новото начало“. По думите му то е факт и „който не го разбира, остава в миналото“.

Първите седмици от един нов парламент са подходящ момент за такова говорене. Лидерът на една партия може да се освободи от хора, които не са му лоялни, и така да си осигури по-голямо влияние.

Въпросът обаче е кой е лидерът, който взима тези решения:

  • дали Пеевски може да отстранява хора от ДПС сам;
  • или за тази цел е нужна волята на Доган.
Пеевски със сигурност се опитва да овладее ДПС.
Корман Исмаилов

„Пеевски със сигурност се опитва да овладее ДПС“, казва за Свободна Европа бившият член на партията Корман Исмаилов преди развитието на сюжета с Аталай, и добавя:

„Но Доган е прекалено мнителен, за да допусне Пеевски да се превърне в заплаха за самия него.“

„Чистката“ в ДПС

От изборите насам се разиграха сюжети с общо трима депутати от ДПС. Историите им са различни, но и при тримата става въпрос за отдалечаване от партията.

Първа в тази серия от събития беше замесена Филиз Хюсменова. Тя е едно от знаковите лица на ДПС, народна представителка между 2005 и 2007 г., а после и от 2023 до 2024 г. От 2007 до 2019 г. пък е евродепутат от ДПС.

Хюсменова е сочена за близка до Доган и често чете слово от негово име по време на официални събития на партията. Преди националната конференция през февруари тя беше част от ръководството на ДПС. Имаше прогнози, че дори може да бъде номинирана за председателка.

След като Чакъров и Пеевски станаха лидери, Хюсменова отпадна от ръководството. На изборите тя беше водачка на листата във Варна. Влезе в парламента и положи клетва като депутат, но седмица по-късно подаде оставка.

Ден след това парламентарната група на ДПС взе решение да изключи депутатката Айсел Руфад, за която това е първи мандат в парламента. Тя беше областна председателка на шуменската структура на движението и водачка на листата там. По данни на сайта „24 Родопи“ отстраняването на Руфад е било поискано от организацията в Шумен.

Руфад беше избрана за зам.-председателка на партията преди месеци. Затова е изненада човек на такъв висок пост да бъде изключен от групата в парламента. Тя остана независим депутат.

Засега последният засегнат от тези процеси е дългогодишният депутат от ДПС Рамадан Аталай, който също се смята за близък до Доган. Миналия петък областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от Аталай и поиска оставката му от парламента. До сряда той продължаваше да е депутат от ДПС. Именно заради него се появиха първите декларации от партийни структури към Доган с призив да се намеси и да даде яснота какво става.

Междувременно акция на антикорупционната комисия във Варна доведе до ареста на бившия областен председател на ДПС Сали Табаков. Смята се, че това събитие може да е свързано с оставката на Хюсменова. Преди ден Апелативният съд в София освободи Табаков без мярка за неотклонение заради липса на доказателства срещу него.

В събота излезе и още една новина - този път за освобождаването на дългогодишната лична секретарка на Доган Биршен Ибрямова. Тя е съпруга на Джейхан Ибрямов - също дълги години е депутат от движението от Търговище. В местната организация засега няма трусове.

Защо се случва всичко това

Отстраняването на Хюсменова, Руфад и Аталай се случва по различен начин, но сочената официална причина е една и съща - резултатите от изборите. Хюсменова твърди, че сама е решила да напусне парламента заради по-ниския резултат от вота за ДПС във Варна.

При Руфад и Аталай също се цитира „слабото“ представяне на ДПС в Шумен и Пловдив.

Във Варна на изборите на 9 юни ДПС събра 7883 гласа, в сравнение с 9594 на предишния вот, но и в двата случая движението вкара в парламента един депутат от района.

В Шумен ДПС спечели изборите на 9 юни с 15 861 гласа, а на тези през април 2023 г. - 14 548. Тоест, подкрепата в този район се е увеличила, а не е спаднала.

Има обаче спад в гласовете за ДПС от Турция, за които също се казва, че Руфад е „отговаряла“. На вота на 9 юни партията получи 41 743 гласа от Турция, а на миналите избори - 61 467.

В Пловдив-област, където Аталай беше водач на листата, ДПС е на трето място с 6427 гласа и два мандата в парламента. Гласовете през 2023 г. са повече - 7811, но с тях ДПС остава пета в района и излъчва само един депутат.

На последните избори ДПС беше единствената парламентарна формация, която увеличи общия си брой гласове спрямо предишния вот - 366 310 през 2024 спрямо 347 700 през 2023 г. Вкара и рекорден брой депутати в парламента - 47 (46 след изключването на Руфад).

Освен споменатите райони, ДПС намалява гласовете си само в Бургас и 23 МИР в София. На тези места засега няма отстраняване на представители на движението.

Никое решение не се взима отдолу, всичко се спуска отгоре.
Корман Исмаилов

Това, че на видимо ниво областни структури искат оставки на свои представители заради изборни резултати, създава впечатление, че желанието за смени идва „отдолу“. Според Корман Исмаилов обаче в ДПС „никое решение не се взима отдолу, всичко се спуска отгоре. Който не е съгласен, бива изолиран и изключван“.

„Опитват се да измислят обяснение за пред публиката, но явно причините са други“, добави Исмаилов.

С това твърдение изразиха съгласие и няколко местни структури на партията - в Асеновград, Първомай и Кричим. Те разкритикуваха решението за сваляне на доверието от Аталай.

Според тях Аталай не може да бъде наказан по този начин заради спада в броя гласове. Затова е посочена друга възможна причина - опит за подмяна на ДПС. В нейните рамки има две хипотези:

  • Първи вариант: Пеевски се „отървава“ от хора на Доган
  • Втори вариант: Това се случва със знанието на самия Доган

Исмаилов вижда възможност Пеевски вече да е успял да овладее голяма част от партията и нейните структури и така да упражнява лично влияние и натиск върху тях. Вероятно председателят на ДПС се опитва да отстрани хората, които не са му „безрезервно лоялни“ и не изпълняват неговите изисквания.

Вероятно обаче е и Доган все така да не допуска ролята на Пеевски да стане толкова всеобхватна.

Лично Доган до момента не се появява.

По-късно и други местни структури на ДПС настояха Доган да се намеси, за да спре "чистката". Засега няма реакция.

Извън декларациите, разпространявани чрез група във фейсбук, досега само председателката на ДПС-Кричим Сюзан Моллахюсеин говори публично - пред БНР във вторник тя каза, че "ако някой в тази партия смята, че може да се еманципира от личността на почетния председател Ахмед Доган, ще поеме най-тежката политическа отговорност" и добави, че партията е дала доверие на председателя [Делян Пеевски], "защото това е било с подкрепата" на Доган.

Пред Би Ти Ви във вторник социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова каза по повод призивите към Доган, че "като че ли за първи път виждаме някакво разчупване" в ДПС - партия, в която вътрешните процеси досега винаги остават скрити за публиката.

Кой управлява ДПС

За Пеевски се говори като за лидер на ДПС, макар че формално той е съпредседател заедно с Джевдет Чакъров. Двамата бяха избрани по време на националната конференция на партията през февруари 2024 г. по заръка на Доган. Но Пеевски е много по-активен от Чакъров.

До избора се стигна, след като през ноември 2023 г. бившият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ неочаквано подаде оставка месец преди да изтече мандатът му.

Ако потърсите информация за ръководството на ДПС в сайта на партията обаче, няма да намерите кой знае какво. Страниците за председателя, Централното оперативно бюро и други важни структури са неактивни. Разделът „Ръководство“ ще ви отведе единствено до страница на почетния председател Доган.

Този факт отговаря на общото разбиране, че истинският и постоянен лидер на ДПС е именно Доган. Той основава движението през 1990 г. и го оглавява в продължение на 23 години.

За партията гласуват предимно български турци и мюсюлмани, тъй като основаването ѝ се смята за реакция на т.нар. „възродителен процес“ - принудителното преименуване и прогонване на стотици хиляди турци от България при комунистическия режим (1984-1989). Доган лежи в затвора заради съпротива срещу посегателствата, но по-късно става ясно, че е сътрудничил на комунистическата Държавна сигурност (ДС).

Формално Доган се оттегли от лидерския пост в ДПС през 2013 г. и стана пожизнен почетен председател. Като такъв той по устав „изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията“.

Наблюдатели често споделят твърдението, че Доган продължава да бъде основната фигура в ДПС, независимо от формалните председатели след него, които той посочва, а партията неизменно избира. Първият на тази позиция е Лютви Местан, който обаче беше свален от Доган през 2015 г. и заменен с Карадайъ. Според неофициална информация на „Дневник“ оттогава, истинската причина за това е бил стремежът на Местан да се еманципира от Доган.

Създадената от него партия е силно затворена структура, за която е трудно нещо да се знае с абсолютна сигурност.

След оставката на Карадайъ Доган пое ръководството на ДПС до избора на Пеевски и Чакъров. Тогава той каза: „ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения“.

В същото обръщение Доган нарече Пеевски „феномен в българската политика“. Пеевски е в политиката от 2001 г., първоначално от партията на Симеон Сакскобурготски НДСВ, след това от ДПС, но доскоро рядко се появяваше в парламента. Стана активен през последната година. Името му се свързва с редица съмнения за злоупотреби с власт, санкциониран е от САЩ и Великобритания за корупция.

Непосредствено преди последната конференция на ДПС Доган не допусна Пеевски да бъде едноличен лидер на ДПС - предложи да дели поста с Чакъров,, а в деня на последните избори каза пред „Дневник“, че не вижда Пеевски в ролята на министър-председател.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG