Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът на ГЕРБ не беше приет. ДПС се разцепи при гласуването


Росен Желязков
Росен Желязков

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за правителство с премиер Росен Желязков. Това стана в сряда, като "против" гласуваха от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане", БСП , "Има такъв народ", "Величие", както и 14 народни представители от ДПС и двама независими.

"За" гласуваха само депутатите на ГЕРБ и 30 от ДПС. Един депутат от ДПС и един от ПП-ДБ се въздържаха.

Така номинацията на Желязков за премиер не беше приета.

Сега предстои президентът Румен Радев да връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората най-голяма политическа сила - ДПС.

До гласуването в сряда се стигна, след като в понеделник Радев връчи първия мандат на ГЕРБ, а партията го върна изпълнен.

Тя предложи бившия председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Росен Желязков за премиер, а за министри - 12 партийни лица и 7 настоящи служебни министри.

Разцепление при ДПС

Разцеплението на вота на ДПС дойде, след като по-рано същия ден изключеният депутат от партията Рамадан Аталай съобщи за разрив между почетния председател Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски. По думите на Аталай Доган е препоръчал кабинетът "Желязков" да не се подкрепя, а Пеевски декларира обратното - че ДПС ще го подкрепи.

При гласуването в сряда на практика 15 от общо 45 депутати на движението се съобразиха с насоките на Доган и гласуваха против волята на Пеевски.

Веднага след вота Пеевски ги заплаши с изключване от парламентарната група.

"Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати", каза той.

Как се разви дебатът преди гласуването

По-рано в сряда кандидатът за премиер Росен Желязков представи кабинета си като правителство на малцинството, което е с ясен политически мандат и "приоритети за защита и развитието на националните интереси", базирани на членството на България в Европейския съюз и НАТО.

"Предложеният от мен състав не е от поредните, а е от проверените министри", каза Желязков.

След него от трибуната говори Николай Денков от ПП-ДБ, който обаче разкритикува именно избора на министри, част от които по думите му са "доверени на Пеевски". Денков не посочи кои точно има предвид.

"Наистина ли ни предлагат същите министри със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2о20-21 г.?", попита още Денков. Такива министри бяха например Теменужка Петкова, Костадин Ангелов, Томислав Дончев, Деница Сачева, Красимир Вълчев.

Тогава, по време на третия кабинет "Борисов" се проведоха масови протести с искания за оставката на правителството, както и на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

"Това даже не е правителство от типа "завръщане в миналото". Това е правителство от типа "забравете за бъдещето", каза Денков и се обоснова, че няма как формацията му да подкрепи кабинет с приоритети, "които ни разделят".

Николай Денков и Лена Бориславова от ПП-ДБ по време на дебата в сряда
Николай Денков и Лена Бориславова от ПП-ДБ по време на дебата в сряда

От своя страна Йордан Цонев от ДПС обоснова подкрепата на партията си с "политическата логика и това, което чухме от избирателите" на последните избори.

По думите му трябва да бъде прекъснат "порочният кръг" от избори. Затова и движението ще положи всички усилия да има правителство с евентуалния втори или с третия мандат, като няма да води преговори единствено с "Възраждане".

В отговор лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова да бъде намерено общо мнозинство, което да изключва ДПС.

От БСП пък отново потвърдиха, че няма да подкрепят кабинета и се обявиха за "кабинет на националното спасение". От "Величие" се изказа единствено депутатката Красимира Катинчарова, която обаче не каза как ще гласува нейната партия.

Тошко Йорданов от ИТН от своя страна отново даде заявка, че ще партията му ще предложи експертен кабинет, ако получи третия мандат.

От трибуната се изказа и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов , който декларира, че няма да подкрепят кабинет с втория или третия мандат.

По-рано в сряда Борисов каза, че е убеден, че предложения кабинет няма да бъде одобрен.

В същото време покрай въпроса как ще гласуват отделните партии се стигна до трусове в две от формациите - ДПС и "Величие".

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски през последните седмици последователно казваше, че партията му ще подкрепи кабинет на ГЕРБ. В сряда обаче депутатът Рамадан Аталай каза, че почетният председател Ахмед Доган е дал обратната препоръка - да не се гласува за такова правителство.

Малко след интервюто с тези изказвания Аталай беше изключен от парламентарната група (ПГ) на ДПС, а Пеевски повтори, че движението ще подкрепи кабинета "Желязков".

На този фон през последните дни се стигна до противопоставяне и между лидерите на "Величие", като единият - Ивелин Михайлов обвини другия - Николай Марков, който е и председател на ПГ на партията, че планира да подкрепи кабинета. Заради разменените обвинения се заговори за възможно разцепление във "Величие".

Останалите четири формации - ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, и "Има такъв народ" (ИТН) предварително бяха казали, че няма да подкрепят правителство с първия мандат.

Дотук се стигна, след като ГЕРБ спечели изборите на 9 юни. След тях най-много депутати в 50-тото Народно събрание има ГЕРБ-СДС, след тях са ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ИТН и "Величие".

По Конституция президентът дава първата възможност за съставяне на правителство на първата политическа сила. Ако тя не успее, вторият мандат отива при втората сила, в случая ДПС.

Ако и вторият опит е неуспешен, президентът дава третия мандат на формация по негов избор.

Предсрочните избори се проведоха, след като по-рано през март се провалиха преговорите за продължаване на управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG