Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС изключи първи депутат, гласувал против кабинета. Пеевски твърди, че няма разцепление


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски

Парламентарната група на ДПС изключи от състава си заместник-председателя на движението Джейхан Ибрямов. Решението бешe съобщено в четвъртък - ден след като Ибрямов не се съобрази със съпредседателя Делян Пеевски, който поиска партията да подкрепи правителството на ГЕРБ.

Вместо това Ибрямов гласува "въздържал се", но след вота съобщи, че системата е отчела грешно гласа му и в протокола от заседанието ще бъде отбелязано, че е бил "против", също като други 14 депутатите от ДПС.

След отстраняването му от парламентарната група обаче Пеевски отрече да се изключват хора заради начина им на вот и каза, че ще бъдат отстранени само такива, за които има искане от местните организации на партията.

В сряда кабинетът "Желязков" не беше приет, като една трета от депутатите на ДПС гласуваха "против", каквато по думите на депутата Рамадан Аталай е била заръката на почетния председател Ахмед Доган. Другите две трети се съобразиха с препоръката на Пеевски и гласуваха "за".

"Няма нито един изключен от мен човек", каза Пеевски в четвъртък.

"Искам да се чуват регионите и когото не харесват хората, не искам да е депутат", добави той.

Съпредседателят на ДПС, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция, отрече също така да има разрив между него и Доган.

"ДПС ще бъде монолитно и ние с г-н Доган ще бъдем заедно", каза той, като допълни, че с почетния председател може да са имали само "принципни различия".

Същия ден обаче другият съпредседател на движението - Джевдет Чакъров, каза, че в ДПС има "натрупано напрежение". По думите му едноличното управление е довело до тези процеси.

Преди вота в сряда депутатът от ДПС Рамадан Аталай каза, че препоръката на почетния председател Ахмед Доган е била ДПС да гласува "против" кабинета на ГЕРБ - в разрив с позицията на Пеевски.

Така се стигна до разцепление на вота на депутатите от ДПС. В крайна сметка правителството не беше прието, а Пеевски заплаши депутатите си, гласували "против", с изключване.

Сега Джейхан Ибрямов става първият отстранен след заканата. Според протокол от заседанието на парламентарната група (ПГ) на ДПС в четвъртък решението за изключването му е взето с 30 гласа "за", без против и въздържал се.

С това Ибрямов става независим депутат, а парламентарната група на ДПС намалява с още един човек и в момента наброява 43 души.

Преди това ПГ на ДПС изключи от състава си заместник-председателката на партията Айсел Руфад и Рамадан Аталай. Преди тях друга депутатка от ДПС - Филиз Хюсменова, напусна парламента.

За изключването на Руфад и напускането на Хюсменова бяха посочени причини, свързани с резултатите от вота на 9 юни в техните изборни райони. Появиха се обаче и предположения за „чистка“ сред членовете на ДПС.

Последваха декларации от членове и симпатизанти на партията, които поискаха обяснение от почетния председател на партията Ахмед Доган за чистката.

Впоследствие Рамадан Аталай публично потвърди, че промените в структурите се случват под "натиск" и че има разрив между Пеевски и Доган.

Това се случва няколко месеца след като през февруари се проведе национална конференция на ДПС, на която беше избрано ново ръководство на партията. Съпредседатели станаха Джевдет Чакъров и санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания Пеевски.

На всеки от двамата бяха възложени отделни „ресори“ от почетния председател Ахмед Доган.

Чакъров получи за задача да отговаря за стабилизирането на партията в традиционните райони - т.е. в тези с население от български турци и мюсюлмани, а Пеевски - да разширява подкрепата за ДПС в „нетрадиционните райони“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG