Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия съобщи за три свалени дрона, летящи към Москва. Има забавяне в полетите


Повредена сграда в бизнес района на Москва след атака с дрон, 1 август 2023 г.
Повредена сграда в бизнес района на Москва след атака с дрон, 1 август 2023 г.

Сутринта на 5 септември системите за противовъздушна отбрана на Русия са свалили три дрона, летящи към Москва. Това каза кметът на града Сергей Собянин. По думите му безпилотните апарати са унищожени в Московска, Калужка и Тверска област. Десетки полети са били забавени на летищата в Москва.

Министерството на отбраната на Русия нарече това "опит на киевския режим да извърши терористична атака" срещу обекти на територията на Руската федерация. Ведомството не уточнява, че дроновете са летели към Москва.

На летищата в столицата, по данни на услугата Yandex.Schedule, към сутринта на 5 септември са забавени 40 полета: 23 до Внуково, 2 до Домодедово, 15 до Шереметиево. Още два полета до Внуково са отменени.

До момента няма реакция от страна на Украйна. Властите в Киев по принцип рядко коментират подобни атаки.

Нападенията с дронове срещу руски цели, особено в Крим - анексирания през 2014 г. от Москва украински полуостров - и в региони, граничещи с Украйна, станаха почти всеки ден, откакто два безпилотни летателни апарата бяха унищожени над Кремъл в началото на май.

През последните седмици тези атаки нарушават графика на полетите до и от руската столица. Украйна рядко поема пряка отговорност за такива удари с дронове, но казва, че унищожаването на руска военна инфраструктурата помага на контранастъплението, което Киев започна през юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG