Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна съобщи за взривил се руски дрон на румънска територия. Румъния отрече


Снимка, публикувана от говорителя на украинското външно министерство Олег Николенко, на която той казва, че се вижда взривен руски дрон на румънския бряг на река Дунав
Снимка, публикувана от говорителя на украинското външно министерство Олег Николенко, на която той казва, че се вижда взривен руски дрон на румънския бряг на река Дунав

Министерството на външните работи на Украйна съобщи, че в понеделник руски дронове са се взривили на територията на съседна Румъния, член на НАТО. Румъния обаче отрече това.

По време на атаката Русия е ударила с дронове голямо украинско пристанище за износ на зърно в южната част на Одеса.

През последните месеци Москва увеличи ударите си срещу пристанища и складове, свързани с износа на украинско зърно по река Дунав. Причината е оттеглянето на Русия от така наречената "зърнена сделка", която позволяваше износа на зърно през Черно море.

В понеделник Олег Николенко, говорителят на украинското външно министерство, съобщи, че по време на руска атака на пристанището "Измаил" на румънска територия са паднали и са се взривили руски дронове "Шахед".

"Това е още едно потвърждение, че руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните страни, включително страните - членки на НАТО", написа той.

Министерството на отбраната на Румъния отрече това. Властите съобщиха, че руската атака не е "породила преки военни заплахи за националната територия или териториалните води на Румъния".

Румъния е член на НАТО, а нарушаването на териториалната ѝ цялост, би означавало активиране на член 5 от Договора на НАТО. Той гласи, че въоръжено нападение, предприето срещу една страна членка, ще се разглежда като нападение срещу всички страни от Алианса.

На 3 септември Русия атакува друго голямо дунавско пристанище - Рени, което също е в непосредствена близост до румънската граница. При атаката бяха ранени най-малко двама души и бяха нанесени щети на пристанищната инфраструктура.

Дунав се превърна в основен маршрут на Украйна за износ на зърно, след като през юли Русия се оттегли от споразумението, което позволяваше безопасни доставки през Черно море.

Оттогава Русия засили нападенията си срещу южните украински региони Одеса и Николаев, където се намират пристанища и инфраструктура, които са жизненоважни за превоза на зърно.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган провежда разговори с руския си колега Владимир Путин. Фокусът на срещата е именно възобновяването на сделката за износ на зърно от Украйна през Черно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG