Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин се срещна с Ердоган и отказа подновяване на зърнената сделка


Турският президент Реджеп Ердоган и руският президент Владимир Путин по време на съвместна среща в Сочи

Сделката за износ на украински зърнени култури няма да бъде подновена, докато Западът не улесни руския износ на селскостопански продукти. Това каза президентът на Русия Владимир Путин след срещата с турския си колега Реджеп Ердоган в Сочи, съобщи Ройтерс.

Зърнената сделка позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море въпреки войната. Споразумението за това беше постигнато през юли 2022 г. със съдействието на Ердоган и ООН. Часове преди да изтече срокът за подновяването му година по-късно, Русия каза, че спира участието си.

В понеделник от думите на Путин стана ясно, че за да бъде възобновена сделката, Русия иска да бъде улеснена собствената ѝ търговия със селскостопански продукти.

След срещата Путин каза, че ако това бъде изпълнено, Русия може да се върне към споразумението "в рамките на дни".

Това искане беше включено и в предходното споразумение. Русия обаче казва, че то не е било изпълнено. Въпреки това от миналата година насам тя е изнесла рекордни количества пшеница.

Тези продукти не са обект на западните санкции, наложени след началото на войната. Доставките им обаче са възпрепятствани от ограниченията по отношение на плащанията, логистиката и застраховките.

Едно от основните искания на Москва е Руската селскостопанска банка да бъде включена отново към международната система за разплащания SWIFT. ЕС я премахна през юни 2022 г. като част от мащабните санкции, наложени в отговор на инвазията.

В понеделник Путин съобщи и че Русия е близо до финализиране на споразумение за безплатно предоставяне на зърно на шест африкански държави. Руският лидер добави, че Русия ще изпрати 1 млн. метрични тона евтино зърно в Турция за преработка и доставка на нуждаещите се страни.

Миналата седмица Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати на руския външен министър Сергей Лавров "конкретни предложения" за възобновяване на сделката. Лавров обаче съобщи, че Москва не е удовлетворена от тях.

През юли Украйна съобщи, че е готова да продължи износа си на зърно през Черно море дори и без участието на Русия. През август успешно премина първият товарен кораб след приключването на сделката.

Киев обаче каза, че коридорът ще се използва предимно за евакуиране на кораби, които са останали в украинските пристанища.

След прекратяването на сделката Ердоган неколкократно обеща, че той ще съдейства за подновяването ѝ. Турският президент поддържа близки отношения с Русия от започването на войната ѝ в Украйна.

Турция не се присъедини към западните икономически санкции, което позволи на Русия да ползва страната като търговски партньор. Същевременно Турция подкрепи Украйна с оръжие и се обяви за присъединяването ѝ към НАТО.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани на 24 февруари, когато Русия започна пълномащабната си военна инвазия. Това предизвика световна хранителна криза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG