Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият кораб по новия украински коридор в Черно море стигна до Босфора


Контейнеровозът "Йозеф Шулте" минава през Босфора, 18 август 2023.
Контейнеровозът "Йозеф Шулте" минава през Босфора, 18 август 2023.

Първият кораб, използвал новия черноморския коридор на Украйна, е стигнал до Босфора в петък, съобщи Ройтерс.

Контейнеровозът "Йозеф Шулте", плаващ под флага на Хонконг и управляван от германска фирма, напусна блокираното от Русия украинско черноморско пристанище Одеса по-рано тази седмица и днес стигна до турската столица Истанбул.

Това се случи на фона на прекратяването на зърнената сделка от страна на Русия миналия месец и отправената от Москва заплаха, че всеки кораб, влизащ или излизащ от украински пристанища, ще бъде смятан за вражески.

Миналата седмица Украйна едностранно обяви "хуманитарен коридор" в Черно море за освобождаване на товарни кораби, които са били блокирани в нейните пристанища.

Успешно преминалият през Черно море кораб превозва повече от 2100 контейнера с около 30 000 тона разнообразен товар. Той е акостирал в Одеса на 23 февруари 2022 година. Ден по-късно Русия започна пълномащабна инвазия и блокира пристанищата на Украйна.

На този етап Москва не е посочила дали ще спазва транспортния коридор, а източници от корабоплаването и застраховането изразиха опасения относно безопасността му.

Киев каза, че коридорът ще се използва предимно за евакуиране на кораби, които са останали в украинските пристанища.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG