Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се избягват подобни опити". Турция предупреди Русия след стрелбата по кораб в Черно море


Кадър от видео, в което е заснето как руски сили спират кораба "Сукру Окан" в Черно море
Кадър от видео, в което е заснето как руски сили спират кораба "Сукру Окан" в Черно море

Турция предупреди Русия да избягва случаи като този в неделя, при който руски военен кораб стреля предупредително по цивилния плавателен съд "Сукру Окан". Това стана близо до турските и българските териториални войни, като собственикът на кораба е турска компания.

В неделя Русия съобщи, че патрулният кораб на Черноморския флот "Василий Биков" е стрелял предупредително, след като плаващият под флага на Палау кораб "Сукру Окан" не е отговорил на искането да спре за инспекция. Руските военни са се качили на кораба с а хеликоптер Ка-29. След това "Сукру Окан" продължи пътя си към пристанище Измаил.

"След инцидента с кораба колегите от Русия са предупредени по подходящ начин да се избягват подобни опити, които ще ескалират напрежението в Черно море", казаха от дирекция "Комуникации" на президентството на Турция, цитирани от Дейли Сабах.

Преди предупреждението президентският офис на Реджеп Ердоган беше критикуван в Турция, че не е казал нищо за руската атака.

От офиса на Ердоган отвърнаха на критиките с аргумента, че технически отговорът на инцидента зависи от Палау.

"Дори ако собственикът на кораба "Сукру Окан" е турчин, корабът не плава под турски флаг", казаха от президентството и добавиха: "В международното право "флагът на държавата" е по-важна от името на кораба или хората от неговия персонал".

Палау е тихоокеански архипелаг, чийто флаг често се използва от корабни компании за свободен достъп до международни пристанища.

Това е последният епизод от повишаването на напрежението в Черно Море от страна на Русия, която се опитва да предотврати износа на зърно от Украйна, след като излезе от т.нар. зърнена сделка.

Веднага след като напусна споразумението, Русия започна серия от ракетни удари срещу украински пристанища и съоръжения, където се складира зърното. Освен това Москва каза, че ще проверява всички кораби, пътуващи към украински пристанища, като потенциални превозвачи на военни товари. Въпреки тези изявления не малко кораби стигнаха до румънски пристанища, за да натоварят жито.

Според някои експерти Анкара, НАТО и другите заинтересовани държави са сдържани в реакцията си заради очаквано посещение на президента Владимир Путин в Анкара по покана на турския му колега Реджеп Ердоган.

Срещата трябва да се състои в края на август и се очаква на нея да бъде договорена нова зърнена сделка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG