Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува Одеска област с дронове. Засегнати са зърнохранилища


Последиците от атаката на руски дронове камикадзе срещу зърнохранилище в Одеска област в нощта на 23 август 2023 г.

Руската армия извърши атака срещу Одеска област ирански дронове "Шахед" в нощта срещу сряда. В резултат на нападението са избухнали пожари и са пострадали зърнохранилища, съобщиха местните власти.

Атаката над зърнохранилища в областта е поредната, след като Русия се оттегли от споразумението за осигуряване на безопасен път за износ на украинско зърно през Черно море. Тя идва на фона на поредна атака с дронове в руската столица Москва.

Руската армия насочи няколко групи дронове в посока южната част на Одеска област. Има съобщения за експлозии в украинското пристанище на река Дунав - Измаил и околностите. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че втора група ирански дронове е прелетяла край пристанището.

Ръководителят на областната администрация на Одеса Олег Кипер каза, че в резултат на тричасова атака с дронове пристанищният комплекс се е запалил. Общата площ на пожара е 700 квадратни метра. Пострадали са включително и зърнохранилищата.

"За съжаление, има удари в производствени и товарни комплекси, където избухна пожар с обща площ от 700 кв. м. Към 6 часа сутринта пожарът е локализиран. Сред щетите има и зърнохранилища", написа той в Телеграм.

По думите му украинската противовъздушна отбрана е свалила девет дрона. Няма жертви сред цивилното население.

Командването на военновъздушните сили на Украйна каза, че през нощта руските войски са изстреляли до 20 ударни безпилотни самолета от Приморско-Ахтарск и Чауда в анексирания полуоствов Крим. Украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 11 от тях - девет в Одеска и два в Запорожка област.

Откакто Русия напусна зърнената сцелка през средата на юли, пристанищата на река Дунав се превърнаха в основен маршрут за износ. Москва многократно изстрелва безпилотни самолети и ракети по украинските пристанища на реката, предимно Измаил.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари миналата година, по думи на украинския президент Володимир Зеленски, Русия е изстреляла около 2000 ирански дрона "Шахед" в цялата страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG