Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия удари с дронове складове със зърно на пристанища по Дунав


Един от ударените складове.
Един от ударените складове.

Руски въздушни удари срещу Южна Украйна поразиха силози за зърно и складове на едно от пристанищата на река Дунав, намиращо се в Одеска област.

"Руски терористи атакуваха Одеска област с дронове два пъти тази нощ", написа в "Телеграм" областният управител Олег Кипер. "Основна мишена бяха пристанище и инфраструктурата за съхранение и износ на зърно там, намиращи се южната част на областта", допълни той. "Последствията от ударите на врага срещу едно от пристанищата на Дунав са, че складовете за зърно бяха повредени", добави той.

Украйна има две основни пристанища на река Дунав - Рени и Измаил, но от изявлението на Кипер не става ясно кое от двете е атакувано. И двете са били обект на нападения и преди.

От президентството на Украйна съобщиха, че при нападенията няма жертви.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили 13 руски дрона над Одеска и Николаевска област, но все още не се знае колко дрона са били изпратени от Русия.

През дунавските пристанища на Украйна се изнасяше около една четвърт от украинското зърно, предназначено за експорт, преди Русия да се оттегли през юли от споразумението за осигуряване на безопасен път за износ на украинско зърно през Черно море.

Оттогава пристанищата на Дунав се превърнаха в основен маршрут за износ, като зърното се изпращаше с баржи до румънското черноморско пристанище Констанца, за да се транспортира по-нататък.

Веднага след като напусна споразумението Русия започна серия от ракетни удари срещу украински пристанища и съоръжения, където се складира зърното. Освен това обяви, че ще проверява всички кораби, пътуващи към украински пристанища, като потенциални превозвачи на военни товари.

Въпреки тези изявления не малко кораби стигнаха до румънски пристанища, за да натоварят жито.

В неделя патрулният кораб на руския Черноморски флот "Василий Биков" стреля предупредително и направи инспекция на търговския кораб "Сукру Окан", който плава под флага на Палау близо до Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG