Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поп принцеса, кукла Барби, сътрудник на Версаче. Дуа Липа на 28


Дуа Липа на премиерата на "Барби" в Лондон, 12 юли 2023 г.
Дуа Липа на премиерата на "Барби" в Лондон, 12 юли 2023 г.

Тя се докосна до поп съвършенството с "твърди, пластмасови" песни, обработени с лазерна прецизност. Сега Дуа Липа си партнира с Версаче за нова модна линия. И предизвиква фурор на екрана в "Барби". На 22 август тя става на 28 г. и е Човек на деня на Свободна Европа.

Нашумелият наскоро филм "Барби" бележи дебютната филмова роля на британската поп певица от албански произход Дуа Липа. Там играе Русалка Барби със синя коса.

Тя си партнира с Версаче за колекция дамско облекло, която беше представена премиерно в Кан през май. В момента работи по третия си албум, а близките ѝ планове включват създаване на литературен клуб.

Дуа Липа се отнася сериозно към музиката си и ангажиментите, които идват с нея. Но тя също така е решена да се забавлява.

"Мисля, че е хубаво да се изцапаш от време на време", казва тя пред списание Dazed.

Поп албумите ѝ надхвърлят рекордните 10 милиарда стриймвания в Spotify. След няколко фалстарта Дуа Липа влиза във висшата лига на музиката през 2017 г. с едноименния си дебютен студиен албум Dua Lipa. Той влиза в топ 10 на класациите в Австралия, Белгия, Ирландия, Холандия, Нова Зеландия, Швеция и Великобритания. Оглавяващите класациите сингли Be the One, New Rules и IDGAF изстрелват Липа до международна слава.

На следващата година тя преиздава албума, като добавя няколко от вече издадените си колаборации – включително One Kiss с Калвин Харис - песен, която прекара осем седмици на върха в класацията за сингли в Обединеното кралство.

Следващият ѝ албум - Future Nostalgia от 2020 г., в който се сливат диско-фънк, хип-хоп и остра нова вълна, я утвърждава като поп пионер. Липа завърши ерата на Future Nostalgia със световно турне през 2022 г., включващо 82 концерта.

Следва участието ѝ в касовия филм на Грета Гъруиг "Барби", където и една от песните в саундтрака - Dance The Night. Може би ролята ѝ като кукла Барби е буквално превъплъщение на думите на един музикален критик, който определя песните ѝ като "твърди, пластмасови".

"Таблоидите винаги се опитват да те хванат, защото това е, което продава. Социалните медии имат своите недостатъци, но това е наистина добър начин хората да вземат собственото си говорене в свои ръце", казва Липа пред сп. Dazed.

Този сезон тя е гост-дизайнер на La Vacanza, луксозната линия плажно облекло на Версаче.

Липа се занимава с много неща и е твърде организирана. Тя приписва работната си етика на родителите си. "Видях ги да работят толкова много различни неща", казва тя. "Нямаха страх от упорита работа."

Родителите ѝ, етнически албанци, емигрират от Косово във Великобритания през 1992 г., три години преди тя да се роди. За да свързват двата края, те работят в хотелиерството, докато баща ѝ учи вечерно маркетинг.

На девет години Дуа започва да ходи на съботни уроци в Театралното училище на Силвия Йънг и поради по-дълбокия си, зрял глас, е преместена в по-напреднал клас, където пее с пет години по-големи от нея деца.

Дуа продължава да се занимава с музика и след като семейството ѝ се прибира в Косово, когато тя е на 11 години. В мрежата е запазено невероятно видео как тя пее No One на Алиша Кийс в училище.

Няколко години по-късно започва да публикува свои кавъри в YouTube с изпълнения на песни като Ain't No Other Man на Кристина Агилера и Price Tag на Джеси Джей. Когато става на 15 години, успява да убеди родителите си да я пуснат да се върне сама в Лондон, за да учи и да да се запише отново в класа на Силвия Йънг.

Едва 17-годишна, тя подписва договор с Warner Music Group, след като се появява в телевизионен клип, рекламиращ The X Factor.

Оттогава кариерата ѝ бележи шеметен възход. Тя има шестнадесет номинации за най-престижното годишно отличие за поп музика в Обединеното кралство - наградите Brit, осем награди Грами и седем награди NME.

Дуа Липа е и първата жена изпълнител, която получава пет номинации за една година на - наградите Brit през 2018 г. Две години по-късно печели статуетката за най-добър албум с Future Nostalgia.

XS
SM
MD
LG