Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ед О'Нийл, който избра актьорското майсторство пред организираната престъпност


Ед О'Нийл
Ед О'Нийл

Познавате го като Ал Бънди от "Женени с деца". Превъплъщава се и в Джей Причет от "Модерно семейство". Пленява публиката с изключителния си талант и харизматичното си присъствие на екрана. Той е Ед О'Нийл и е Човек на деня на Свободна Европа.

В петък Ед О'Нийл навършва 78 години. Животът на американския актьор невинаги е бил такъв, какъвто е сега. В младежките си години е на косъм от това да се забърка с организираната престъпност, вместо с актьорско майсторство.

Парите тогава не стигат и О'Нийл е принуден да си намери работа. Един от приятелите му се обръща към него с изкушаваща оферта. Той решава да я обсъди с баща си, който го вразумява като го кара да се замисли, че затворът няма да му се отрази добре.

След това О'Нийл заминава за Холивуд. Оттогава насам може да се похвали с успешна актьорска кариера и щастливо семейство. Има черен колан по бразилско жиу-жицу и звезда на Алеята на славата в Холивуд.

"Двете ми деца и черният колан са най-големите ми постижения в този живот", казва актьорът.

Ед О'Нийл позира със своята звезда на Алеята на славата в Холивуд.
Ед О'Нийл позира със своята звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Ед О'Нийл е роден на 12 април 1946 г. в Йънгстаун, Охайо. Двете страни на семейството му са потомци на ирландски имигранти, които отиват в САЩ в средата на 19 век.

Израства в семейство на двама работещи родители. Майка му Рут Анн е социален работник. Баща му Едуард се занимава с металургия, а по-късно става шофьор на камион.

След като О'Нийл завършва университета в родния си град, той решава да се отдаде изцяло на мечтата си да стане актьор. Първите си стъпки прави в театъра.

През 2013 г. получава почетна степен доктор по изкуствата от своя алма матер. Десет години по-късно учебното заведение назначава републиканския конгресмен Бил Джонсън за свой президент.

"Не я искам... Ще започна да го наричам университетът на Тръмп", казва О'Нийл след като съобщава, че ще върне дипломата си.

Големият пробив на О'Нийл идва през 1987 г., когато е избран за ролята на симпатичния, но вечно недоволен Ал Бънди в "Женени с деца".

Ситкомът се излъчва в продължение на 11 сезона и има над 250 епизода. Превръща се в културен феномен, който затвърждава статута на О'Нийл като едно от най-емблематичните имена в актьорското съсловие.

"Когато прочетох сценария за пилотния епизод на "Женени с деца", се сетих за чичо ми Джо. Той обичаше самоиронията. Можеше да се прибере от работа, жена му да каже, че е блъснала кучето и в отговор той щеше да я пита какво има за вечеря", разказва О'Нийл за едно от вдъхновенията си за образа на Ал Бънди.

През 2011 г. О'Нийл получава своята звезда на Алеята на славата. Тя се намира непосредствено до магазин за обувки, което съвсем не е случайно. Образът на Ал Бънди, който му печели широко признание, е именно на продавач на обувки.

Въпреки големия успех на "Женени с деца", О'Нийл отказва да играе един и същ тип персонаж в различни продукции. Непрекъснато търси различни роли, чрез които да демонстрира разнообразните си актьорски умения.

През 2009 г. е избран да играе Джей Причет в сериала "Модерно семейство". Причет е герой, чрез който О'Нийл успява да съчетае комедийните си черти с по-нюансирана и емоционална игра.

Ролята му на глава на модерното и нетрадиционно семейство му носи множество номинации и награди. Освен работата си в телевизията, О'Нийл има принос и във филмовата индустрия.

От запомнящата се главна роля в комедийната класика "Дъч" до драматичната му превъплъщение в "Колекционерът", О'Нийл демонстрира способността си да се вживява в различни персонажи, всеки от които носи собствена дълбочина и автентичност.

Извън светлината на прожекторите О'Нийл е известен със своята скромност и отдаденост на кариерата си. Въпреки славата си той харесва уединението и води нормален семеен живот заедно със съпругата си и двете им деца.

Докато О'Нийл продължава да очарова публиката с вечната си харизма, заветът му като един от най-почитаните актьори в Холивуд продължава да расте. Независимо дали кара публиката да се смее или да плаче, отпечатъкът му в развлекателната индустрия е дълготраен.

След края на "Модерно семейство" О'Нийл започва да се занимава с подкастинг. Той е разказвач в "The Undercovers", където разглежда историите на агенти под прикритие, които работят в Агенция за борба с наркотиците (DEA) на САЩ.

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG